TEDEN KULTURNE DEDIŠČINE

DSC_2472V času od 23. 9. do 7. 10. 2023 je potekal projekt Dnevi evropske kulturne dediščine z naslovom Redka in dragocena znanja, spretnosti in poklici. V našem vrtcu smo dodali še podnaslov »Stare lučke spretnosti«.

Otrokom smo na njihov razumljiv način prikazali življenje nekoč, njihova znanja, poklice in spretnosti. Vsaka skupina je pridobila nekaj znanja, zanimivosti, ki so povezane s kulturno dediščino našega kraja. Spoznavali smo narečne besede, orodja, ki so potrebna za različne poklice oz. spretnosti. Urili smo se v ročnih spretnostih in se likovno izražali na temo lučkih spretnosti. Od zunaj smo si ogledali Etno hiške starih obrti in vlcersko bajto na Prodah (nekaj hišk je odnesla voda – poplave).

Poleg vseh vrst spretnosti smo se igrali stare lučke igre in plese. Plesali smo »pojštr tanc«, Ob bistrem potočku je mlin, Peričice, »klobučkanje«, se igrali »rihterje točt«, »Baba žakle šiva….

V našo sredino smo povabili dedke, babice in starejše krajane, da so nam predstavili delo koscev, kako se pletejo košare, štrikanje zoknov, štikanje, vezenje, kako se uporablja kolovrat in motovilo ter pranje z »žulerco«. Starejši otroci so se tudi, s pomočjo »mojstrov«, preizkusili v spretnostih.

Vse skupine vrtca smo skupaj pripravili prireditev ob zaključku projekta tedna kulturne dediščine. Povabili smo stare starše pa tudi starše, v kolikor so se dogodka lahko udeležili saj smo ga izvedli v dopoldanskem času na šolskem igrišču. Prikazali smo stare lučke igre in plese. S svojo harmoniko pa nas je spremljal muzikat Jaka. Poleg lepega jesenskega vremena smo si naredili še »čidn dpodni«.

Albina Funtek

(Skupno 111 obiskov, današnjih obiskov 1)
Ta vnos je bil objavljen v DOGODKI, VRTEC z značkami . Zaznamek za trajno povezavo.