BRANJE

23. april – SVETOVNI DAN KNJIGE

DAN KNJIGE je posvečen promociji branja, založništva in zaščiti avtorskih pravic ter intelektualne lastnine.

 Ali veste, zakaj praznujemo svetovni dan knjige in avtorskih pravic 23. aprila?

23. aprila goduje sveti Jurij, zaščitnik viničarjev, viteških redov, tabornikov, kmetov, rudarjev, lončarjev, sodarjev, ujetnikov, popotnikov in konjenikov.

Jurjevo  je v Kataloniji dan vrtnice in dan knjige. Ta dan si Katalonci po  tradiciji  podarjajo vrtnice in knjige. Praznik je tudi priložnost  za spodbujanje k prodaji knjig: kdor na jurjevo kupi knjigo, dobi v dar še vrtnico.

Dan knjige  je tesno povezan s književnostjo: tega dne sta umrla znamenita književnika: Miguel de Cervantes in William Shakespeare. Oba leta 1616. V počastitev teh in vseh književnikov sveta je UNESCO leta 1995 razglasil  23. april  za SVETOVNI DAN KNJIGE IN AVTORSKIH PRAVIC. V Sloveniji je postala kar tradicija, da ta dan podarjamo knjige.

Zaradi epidemije letos knjig ne moremo podarjati. Podarite pa lahko predloge za branje zanimivih knjig vsem, ki jih imate radi.

 Pridružite se NOČI KNJIGE doma. Večer preživite ob branju knjig, pripovedovanju pravljic, pripovedk, recitiranju pesmic … Knjige lahko prebirate pod toplo odejo ali v bralnem šotoru. Na tla razgrnite blazine, spalno vrečo ali odejo. Posebej čarobne postanejo zgodbe, če jih prebiramo z bralnimi lučkami.

NOČ KNJIGE

 

NOČ KNJIGE

Dopustimo si, da nas knjiga obogati in nam odpira nova obzorja. (B. A. Novak)

Vzemimo si čas za branje knjig.

 


ROJSTNI DAN HANSA CHRISTIANA ANDERSENA

Mednarodna zveza za mladinsko književnost (IBBY) je 2. april, rojstni dan danskega pravljičarja Hansa C. Andersena, proglasila za mednarodni dan knjig za otroke in mladino, da bi na praznični način opozorila, kako zelo pomembno je branje za otrokov razvoj, in še posebej branje kakovostne mladinske literature.

Odense, 1. 4. 1805 – Kobenhavn, 4. 8. 1875

Preizkusi se v kvizu  Andersen in njegove pravljice.

Preberi si tudi letošnjo poslanico “Lakota po besedah”, ki sta jo pripravila slovenski pisatelj Peter Svetina in ilustrator Damijan Stepančič.

(Skupno 282 obiskov, današnjih obiskov 1)