DOGODKI 2018/2019

MATEMATIČNO TEKMOVANJE

V mesecu marcu je potekalo šolsko tekmovanje iz matematike. Udeležilo se ga je veliko učencev od 1. do 9. razreda. Osvojili so 47 bronastih priznanj. Državnega tekmovanja so se udeležili Karin Gradišnik in Miha Gliha iz 7. razreda, Vid Ošep iz 8. razreda in Ana Strmčnik iz 9. razreda.

Miha Gliha, Vid Ošep in Ana Strmčnik so osvojili srebrna Vegova priznanja.

Čestitam vsem dobitnikom priznanj, Branka Anželak


ZAKLJUČEK BRALNE ZNAČKE

V petek, 10. maja 2019, smo učencem, ki so osvojili slovensko bralno značko, podelili bralna priznanja. Bralno značko je osvojilo 131 učencev (74%), zlato priznanje za zvestobo bralni znački v vseh razredih OŠ pa  je prejelo sedem devetošolcev (Maruša Strmčnik, Zala Zamernik, Nika Čerček, Ana Strmčnik, Ema Moličnik, Jan Robnik, Meta Robnik).  Na slovesnost smo povabili slovensko pesnico Barbaro Gregorič Gorenc, ki je poznana po številnih pesniških zbirkah za otroke in mladino (Nebomske pesmi, Zaklenjeni volk, Lena luna, Tri pike, Navodila za randi, Odskočnice, Iskanke, Z roko v roki, Sladko leto, Če bi Lili …). Z doživetim branjem svojih pesmi in lepimi mislimi se je približala učencem in ustvarila zelo prijetno vzdušje. Prireditev so popestrili tudi devetošolci s kratkim programom.

Devetošolcem smo zaželeli, da bi jih knjiga spremljala na vseh poteh, ki jih bodo ubirali v svojem življenju, vsem ostalim pa, da bi ostali zvesti bralni znački in da bi si kljub poplavi moderne tehnologije, ki močno usmerja naš vsakdanjik, vzeli čas tudi za branje kvalitetnih leposlovnih del.

Simona Funtek


EKSKURZIJA V AVSTRIJO

Z učenci 8. in 9. razreda, ki obiskujejo neobvezni izbirni predmet nemščina, smo se v četrtek, 25. 4. 2019, podali na ekskurzijo v Avstrijo. Da bi nekoliko obudili slovensko zgodovino, smo se najprej ustavili na Gosposvetskem polju, kjer smo ponovili znanje o Karantaniji in ustoličevanju karantanskih knezov. Sledil je dolg postanek v Minimundusu – svetu v malem, kjer smo lahko občudovali najznamenitejše stavbe sveta. Navdušil nas je tudi kratek 4-dimenzionalni film, v katerem smo se podali na vožnjo po Kitajskem zidu.

Obiskali smo tudi atrakcijo nad Vrbskim jezerom – stometrski leseni stolp Pyramidenkogel, s katerega so se najpogumnejši spustili po največjem toboganu v Evropi. Na svojem zadnjem postanku – v Celovcu smo se sprehodili po mestu, si ogledali znamenitosti in ob lepem toplem in sončnem vremenu začutili utrip mesta.

Preživeli smo lep dan, ki bi ga po mnenju učencev lahko še večkrat ponovili. >>>slike so galeriji<<<.

Simona Funtek


VESELA ŠOLA

Šolsko tekmovanje v znanju Vesele šole je bilo 13. marca 2019. Udeležilo se ga je 65 učencev od 4. do 9. razreda. 27 učencev je prejelo bronasta priznanja.

Na državno tekmovanje, ki je bilo v sredo, 10. 4. 2019  na OŠ Griže v Savinjski dolini so se uvrstili trije osmošolci – Vid Ošep, Pija Lipnik in Tom Zamernik. Vsi trije so pokazali veliko mero znanja in usvojili srebrna priznanja.

 Čestitke vsem trem.

 CICI VESELA ŠOLA

V tem šolskem letu so učenci od prvega do četrtega razreda pridno brali Cicido in Ciciban. Vsi skupaj smo težko pričakovali, da bomo lahko pokazali, kaj vse smo se naučili. 18. aprila se je tekmovanja udeležilo 52 otrok, vsi so izkazali veliko mero znanja, zato so za nagrado vsi prejeli priznanja.

Mentorica: Alenka Kac


STEFANOVA PRIZNANJA

6. februarja je potekalo tekmovanje za Stefanovo priznanje, ki se ga je udeležilo 19 tekmovalcev iz osmega in devetega razreda.  Bronasto priznanje so prejeli: Tine Robnik, Tina Supin, Jan Robnik, Ana Strmčnik, Ema Moličnik, Vid Ošep, Tom Zamernik, Nika Rudnik.

Učenci Tom Zamernik, Vid Ošep, Ana Strmčnik in Ema Moličnik so se uvrstili na področno tekmovanje, kjer so Nika, Tom in Ana osvojili srebrno priznanje.

Tom in Vid pa sta se uvrstila na državno tekmovanje, ki je potekalo na Fakulteti za naravoslovje in matematiko Maribor in oba osvojila srebrno državno priznanje.

Vsem tekmovalcem iskrene čestitke za osvojena priznanja in pokazano raven znanja.

Mentorica: Alenka Kos


MATERINSKI DAN

Pomlad, toplo sonce, ptičje petje… Vse to nas opominja na to, da je konec zime in se narava zopet prebuja. Vsako leto pa je mesec marec še bolj poseben zaradi praznika, ki je posvečen osebam, ki so najbolj zaslužene za to, da smo in nas imajo brezpogojno rade. Seveda to so naše mame. Letos smo ta praznik obeležili nekoliko drugače. Učenci 4. in 5. razreda smo se odločili, da svoje mame razveselimo s kratkim kulturnim programom, s katerim smo jim poizkušali pokazati in na naš način povedati koliko nam pomenijo. Ob koncu programa smo jim dokazali, da smo tudi mojstri kulinarike in jim pripravili sladka presenečenja.

Pa le še nekaj besed za naše mame:

Vsaka mama je prava mama.
Dana za srečo in na veselje.
Prava in ena sama.
Za vse življenje.    (Tone Pavček)

Nataša Čopič


ŽIVLJENJE NEKOČ – IZDELAVA IGRAČ

V četrtek, 7. marca, smo imeli prvo in drugošolci tehniški dan z naslovom Življenje nekoč – izdelava igrače. Učenci so se pogumno lotili dela in si povsem sami (s čisto malo pomoči) izdelali vsak svojo igračo. Učenci prvega razreda so izdelali vsak svojo sovo, za katero so potrebovali barvaste nogavice, polnilo, gumbe, šivanko in sukanec. Učenci drugega razreda pa so izdelali vsak svojega medveda. Za izdelavo so potrebovali filc, polnilo, sukanec in šivanko. Po končanem delu smo se odpravili na obisk v Juvanovo hišo. Tam smo si lahko ogledali prostore v hiši in različne predmete, ki so jih nekoč imeli ljudje. V Lučah smo lahko ponosni tudi na Vlcersko bajto in hiške okoli nje. Tudi tja smo šli in prelep sončen dan izkoristili še za igre naših babic in dedkov. Življenje nekoč je bilo ZELO ZANIMIVO.

Saša Vrabič


CANKARJEVO TEKMOVANJE V ŠOLSKEM LETU 2018/19

Osrednja tema letošnjega tekmovanja za Cankarjevo priznanje je bila odkrivanje klasične in sodobne literature v povezavi z dediščino identitete. Učenci od 4. do 9. razreda (teh je bilo 62) so svoje znanje in razmišljanje pokazali s pisanjem spisa na določeno temo in bili pri tem bolj ali manj uspešni ter ustvarjalni. Najboljši med njimi so prejeli bronasta Cankarjeva priznanja, in to so:

  • 4. razred: Tinkara Atelšek, Eva Lokan, Martin Resnik, Primož Roban
  • 5. razred: Tinkara Čopič, Ana Kočnar, Neža Slapnik, Jaka Kosmač, Jurij Gliha
  • 6. razred: Tia Voler, Ajda Kopušar
  • 7. razred: Lana Robnik, Tjaša Supin, Petra Zamernik, Mihael Gliha, Iza Moličnik
  • 8. razred: Pija Funtek, Meta Suhodolnik
  • 9. razred: Ana Strmčnik, Maruša Strmčnik, Nika Čerček, Janja Robnik

Na območno tekmovanje so se uvrstile Pija Funtek, Nika Čerček, Ana Strmčnik in Maruša Strmčnik. Vse učenke so prejele srebrno priznanje, kar je izjemen uspeh.

Učenci prve triade pa se bodo v pisanju za Cankarjevo priznanje preizkusili v mesecu aprilu na tekmovanju Mehurčki.

Učencem, še posebej dobitnikom priznanj, za dobro ubesedene besede iskreno čestitam in jim želim, da še naprej posegajo po dobri knjigi z ljubeznijo.

Karmen Oset


ZIMOVANJE NA KOČI NA LOKI

Od 8. do 10. 2. smo člani mladinskega odseka PD Luče izvedli že tradicionalno zimovanje na Koči na Loki pod Raduho, tokrat v sodelovanju s PD Solčava. Letos se ga je udeležilo 30 mladih planincev (19 iz Luč in 11 iz Solčave) v spremstvu šestih mentoric. Na praznično kulturni petkov dopoldan smo se z nahrbtniki peš odpravili od Radušnika do Koče na Loki, kjer smo se najprej dobro okrepčali, razdelili v skupine, namestili po sobah in pričeli z igro skriti prijatelj, popoldan pa preživeli na snegu. Večer je minil v duhu kulturnega dne. Člani skupin so združili ideje in oblikovali vsak svojo himno zimovanja, ki so jo kasneje tudi predstavili. Sledil je še planinski krst in petje bansov, nato pa zaslužen počitek  Sobota nam je postregla s čudovitim vremenom, ki smo ga preživeli ob vozlanju, pripravi na turo, preizkušanju nekatere zimske opreme, ponovili smo osnove orientacije in se seznanili z življenjem živali pozimi.

Popoldan smo izdelovali domače energijske ploščice in z zanimanjem prisluhnili Bojanu Germelju, ki nam je ob fotografijah povedal marsikaj zanimivega o obisku gora v Maroku. Tudi na sobotni večer so mladi planinci pokazali veliko domišljije in ustvarjalnosti ob predstavitvi sob. Najstarejši so svoj skeč predstavili tudi na občnem zboru planinskega društva. V nedeljo smo prisluhnili še gorskemu reševalcu, razkrili skrite prijatelje ter razglasili najboljše skupine, nato pa se polni novih vtisov odpravili nazaj v dolino. Za lažjo predstavo o dogajanju pa si oglejte še fotografije v >>> galeriji<<<.

Maja Brinovšek


DRŽAVNI ZBOR, CANKARJEV DOM IN ŠE KAJ

V sredo, 13. 2. 2019, smo za učence 7., 8. in 9. razreda organizirali kulturno-naravoslovni dan v Ljubljani. Po prihodu v Ljubljano smo se najprej sprehodili po prostorih Državnega zbora, kjer sta vodički učencem na enostaven način predstavili sistem oblasti v Sloveniji. Ob ogledu znamenite freske so učenci ponovili še svoje znanje zgodovine. Krasen dan smo nadaljevali v Cankarjevem domu, kjer smo prisluhnili Simfonični matineji GMS z naslovom Sedem veličastnih. Voditelj prireditve, dramski igralec Jure Ivanušič, nas je popeljal skozi glasbeno zgodovino z izbranimi skladbami največjih mojstrov glasbe in glasbo popestril še z izbranimi pesniškimi in proznimi besedili. Po krajšem odmoru na Čopovi ulici, kjer smo poskrbeli za lačne želodčke in se ob doživljanju utripa mesta predajali sončnim žarkom, smo iz kulturno obarvanega dopoldneva prešli na naravoslovne dejavnosti. Sedmošolci so se spoznali s svetom iluzij v Hiši iluzij, osmošolci so preizkušali svoje sposobnosti v Sobi pobega, devetošolci pa so ob številnih eksperimentih uživali v Hiši eksperimentov.
Domov smo se vrnili zadovoljni, saj smo preživeli zelo lep dan.
>>>slike so v galeriji<<<                                                                                                                                                                                                                                                           Simona Funtek


ZIMSKI ŠPORTNI DAN 4. IN 5. RAZREDA

Kljub mili zimi smo tudi letos imeli zimski športni dan poln športnih užitkov. Smučišče Madona di Puri nam je omogočilo, da smo se naužili smučanja in se kot vsako leto pomerili v svojih smučarskih veščinah. Konkurenca je bila močna in ni se bilo lahko prebiti med tri najboljše.

Uspelo je res le najbolj hitrim. Vsi ostali pa smo jim stopničke iz srca privoščili in smo z navdušenje zaploskali na podelitvi priznanj najboljšim smučarjem.

Tisti, ki pa se smučanja nismo poslužili, pa smo se s kratkim pohodom že naučili pomladnih sončnih žarkov.

Nataša Čopič


ŠPORTNI DAN 1. TRIADA

Kako fino je imeti smučišče v bližini šole, se prav dobro zavedamo učitelji in učenci OŠ Blaža Arniča Luče. Vsakokrat nas upravniki smučišča z veseljem sprejmejo in nam pomagajo pri izpeljavi športnega dne. Tudi v sredo, 6.2.2019, ni bilo nič drugače. Učenci 1. triade so preživeli čudovit dan na smučišču. Proga je bila odlično pripravljena in na koncu smo lahko izpeljali tudi tekmo v veleslalomu.

Učenci so nadvse uživali. Tisti, ki pa se niso spustili po smučarski strmini, so se podali na krajši pohod, kasneje pa glasno spodbujali sošolce in prijatelje, ki so tekmovali. Vsi, učenci in učitelji, smo preživeli lep dan. Iskrena hvala vsem, ki ste nam ga omogočili!!!!

 

Saša Vrabič


TEKMOVANJE IZ ANGLEŠKEGA JEZIKA ZA 8. RAZRED

Tekmovanje iz angleškega jezika za osmošolce organizira Slovensko društvo učiteljev angleškega jezika Iatefl Slovenija. Poteka na dveh ravneh – šolski in državni. Šolskega tekmovanja se je udeležilo 7 učencev. Največ točk je dosegel Vid Ošep, ki je osvojil bronasto priznanje. Uvrstil se je tudi na državno tekmovanje, kjer je dosegel kar 6. mesto v državi in seveda osvojil zlato priznanje.

TEKMOVANJE IZ ANGLEŠKEGA JEZIKA ZA 9. RAZRED

Iz devetega razreda je na šolskem tekmovanju sodelovalo 10 učencev. Bronasto priznanje sta prejela Aljaž Kladnik in Tine Robnik. Bila sta izbrana za območno raven, kjer sta oba prejela srebrni priznanji. Aljažu je za sodelovanje na državnem tekmovanju zmanjkala le ena točka.

Za ves trud in veliko znanja čestitamo vsem tekmovalcem!

Simona Moličnik, mentorica tekmovanj


TORKOVO POPOLDNE ŠESTOŠOLCEV V HOTELU PLESNIK

V torek smo se s šestošolci v sklopu predmeta gospodinjstvo odpravili v Logarsko dolino, z prav posebnim namenom obiskati in raziskati hotel Plesnik ter pobližje spoznati njihovo delo. V hotelu so nam nazorno vse predstavili in učenci so se lahko  preizkušali v vseh vlogah in nalogah zaposlenih. Izvedeli so marsikaj o poklicih v gostinstvu in njihovem delu.

Vtisi šestošolke o tem popoldnevu.

Odšli smo v hotel Plesnik, ki ima štiri zvezdice. Tam smo bili lepo sprejeti in vso osebje nam je predstavilo svoje delo, ki ga opravlja v tem hotelu. Čisto na začetku nam je gospodična Nina predstavila osebje in nam tudi povedala kdo opravlja kakšno delo.

V svoj kotiček nas je najprej popeljal glavni kuhar. Tam nam je pokazal vse kuhinjske pripomočke in stroje, ki jih uporablja. Pokazal nam je tudi stroj za pripravo sladoleda in skupaj smo ga naredili. Ko smo v kuhinji končali smo se razdelili v dve skupini. Punce smo šle z natakarjem Simonom in pripravile koktejle in limonado. Fantje pa z natakarjem Miškom, pri katerem so pripravili pogrinjke in se naučili pravilno postaviti pribor. Nato smo še zamenjali vloge. Po opravljenem delu v vlogi kuharja in natakarja pa smo imeli kosilo, glavno jed in sladico. Glavno jed nam je pripravil kuhar, sladico pa sami. Prav radi, saj je to bil sladoled z okusom maline, ki smo si ga prej naredili s pomočjo kuharja ter si ga nato tudi drug drugemu primerno postregli. Po kosilu pa smo se razdelili v tri skupine in vsaka skupina je pobližje spoznala še delo receptorke, sobarice ter maserja oz. ayurvedskega mojstra tretmajev. Naša skupina je bila najprej na recepciji. Receptorka nam je predstavila njen potek dela (sprejem gostov, rezervacije, nudenje informacij,…) in na koncu smo se v tej vlogi tudi preizkusili. Ko smo prenehali biti receptorji, smo se prelevili v sobarice. Sobarica nam je razkazala različne sobe in nam ob tem razložila, kaj vse je njeno delo: od čiščenja sob in priprave postelje ter svežih brisač, rjuh…

Za konec pa še nekaj bolj sproščujočega, saj smo odšli v spodnje nadstropje in poskusili izvajati jogo s prijaznim Babujem, ki prihaja iz Indije ter v hotelu vodi poleg joge tudi meditacijo in masira. Malo smo se raztegnili v različnih joga položajih, nato pa smo uživali v kratki, sproščujoči masaži. Ob koncu, ko smo se vsi zbrali, smo na recepciji zapisali na listke katero izmed predstavljenih del oz. poklicev nam je bil najbolj všeč. Po malem, smo se navdušili prav nad vsemi predstavljenimi poklici, zato smo vsak pri sebi dobro razmislili in odgovorili.

To je bil naš popoldan v hotelu Plesnik in bilo je res lepo.  >>>slike so v galeriji<<<

Kristina Zamernik, 6. razred                                                                   Učiteljica Nika Petek 


BOŽIČEK NAS NI POZABIL

Kot že vrsto let doslej, nas je tudi letos obiskal dobri Božiček. Še sreča, da je v četrtkovem jutru v Lučah snežilo, saj drugače ne vemo, kako bi Božiček v Luče sploh prišel. Najprej so si otroci iz vrtca in iz prvih dveh razredov ogledali lutkovno predstavo, nato pa z lepo pesmico v svojo sredino povabili Božička. Božiček je pri vsakem od otrok preveril, če je bil čez leto priden, nato pa jih je obdaril z lepimi darili. Hvala Božiček!!!

 

 

 

 

 

 

 


OBISK SLOVENSKEGA ŠOLSKEGA MUZEJA V LJUBLJANI

Matematika je bila vedno eden najpomembnejših predmetov, pogosto najtežji. Pomemben matematik, Franc Močnik je napisal veliko matematičnih učbenikov, naloge iz njegovih od 100 do 170 let starih računic pa smo reševali tudi mi, udeleženci učne ure iz računstva iz leta 1905.

 

 

 

 

Učenci 4. in 5. razreda Oš Luče in Poš Solčava smo se namreč odpravili v Ljubljano, kjer smo obiskali Slovenski šolski muzej. Tu so nam pri uri računstva nazorno pokazali tudi povsem  drugačno metodiko poučevanja matematike.

Učenci so se spopadli s »številskim strojem« in neumorno »številili«. Tudi kazen nam ni ušla. Tako je eden od nas preizkusil tudi kako je sedeti na sramotilnem oslu.

 

 

 

 

Po naporni uri računstva smo se odpravili tudi skozi pravljično okrašeno Ljubljano in tako lepo zaokrožili decembrski dan.

Nataša Čopič


BOŽIČNI BAZAR

Drugi decembrski torek je na naši šoli že kar nekaj let nekakšen uvod v novoletna praznovanja – pripravimo namreč BOŽIČNI BAZAR. Letos smo prostorsko nekoliko omejeni, zato smo pripravili zelo kratek kulturni program; člani otroškega in mladinskega zbora so za uvod v naše druženje zapeli šolsko himno potem pa smo v šolsko skupnost sprejeli 24 prvošolcev. Nato pa se je začel »sprehod« po bogato obloženih božičnih stojnicah, ki so tudi letos ponujale številne dekorativne in uporabne predmete ter sladke dobrote. Prav vsi, od najmlajših otrok v vrtcu do najstarejših otrok na šoli ter vsi mentorji, so v svoje izdelke vložili veliko truda in zelo smo veseli in hvaležni, da smo naš šolski sklad s prostovoljnimi prispevki obogatili za 1496 €. Nekaj teh sredstev bomo namenili za Božičkovo vrečo z didaktičnim materialom za vrtec, osnovnošolci pa ta sredstva porabljajo za šole v naravi (subvencija v višini 50 € na učenca), plačila ekskurzij in šol v naravi za učence, ki so izgubili enega starša, deloma za prehrano in nakup kakšnih didaktičnih materialov…

Veseli smo, da ste nas obiskali in hvala za donirana sredstva.   >>>slike so v galeriji<<<


BESEDIČICA

Na OŠ Ljubno se je 4. 12. 2018 odvijalo že 15. srečanje mladih literatov Zgornje Savinjske doline,  ki ga vsako leto prireja Javni sklad RS za kulturne dejavnosti – območna izpostava Mozirje v sodelovanju z osnovnimi šolami. Svojo kreativnost pisanja umetnostne besede so učenci naše šole zrazili v obliki proznih besedil, predvsem duhovitih in domišljijskih zgodb, pravljic in pesmi.

Strokovni spremljevalec srečanja je bil letos vsestranski umetnik – pesnik, pisatelj, glasbenik, igralec, scenarist Matjaž Pikalo, ki je mladim literatom dal številne uporabne napotke, predvsem  pa je pohvalil njihova dela. Osrednji gost, ki je prebral vsa dela, je bil nad prebranim navdušen in ni mogel skriti, kako težko je bilo izbrati najboljše.

Našo šolo so s prispevki zastopali Alja Dešman, Tia Voler, Iza Moličnik, Jakob Knaus Skrt, Pija Lipnik in Meta Suhodolnik. Za ustvarjalno delo je bila po oceni strokovnega spremljevalca nagrajena Iza Moličnik. Učenci so bili nad sodelovanjem in izvedbo srečanja zelo navdušeni.

Karmen Oset


ČETRTOŠOLCI SO PEKLI ZA BOŽIČNI BAZAR

Neizbežno se bližajo tisti  dnevi v letu, ki jih tako otroci kot odrasli težko pričakujemo. S prižigom lučk v večjih mestih se stopnjuje tisti občutek prazničnosti in pričakovanja v vsakem od nas. Obisk sv. Miklavža nas je le še bolj opomnil, da je praznični december tu.

Tako smo se tudi četrtošolci z največjim veseljem lotili »praznične peke«. Z veliko vnemo smo spekli piškotke, katere bomo z vami delili na letošnjem božičnem bazarju.

Nam se zdijo slastni… Pridite in jih poskusite še vi.    >>>slike so v galeriji<<<

  1. razred z razredničarko Natašo Čopič

SIMBIOZA GIBA V SOLČAVI

 

 

 

V mesecu vinotoku smo se  učenci 1. in 2. razreda družili s svojimi babicami in dedki. Zbralo se jih je kar 15. V razredu smo se gibalno ogreli, nato pa odšli na krajši pohod do kmetije Ramšak. Tam smo se sladko okrepčali in odžejali. Veseli našega skupnega druženja, smo se polni energije vrnili nazaj v šolo z obljubo, da bomo z njimi migali tudi doma.

 

 

 


SPALI V SOLČAVSKI ŠOLI

V četrtek, 18. 10. 2018, smo se z učenci prve triade vrnili nazaj v šolo že ob 18. uri na našo težko pričakovano, nekoliko vznemirljivo nočitev. V razredu smo si najprej pripravili ležišča. V restavraciji naše šole, si je vsak sam sestavil priljubljen večerni obrok. Sledil je sprehod z baterijami po nočni Solčavi. Potem pa disco pižama party. Pred spanjem smo si privoščili še kino s kokicami. Potem pa sladko spanje do jutra. Bilo je ponovno nepozabno.

 

 

 


PLANINSKI IZLET – POT PO GOLTEH

V soboto, 10. 11. smo se mladi planinci iz Luč in Solčave odpravili na prvi planinski izlet v tem šolskem letu. Tokrat smo obiskali Golte, kamor se večkrat odpravimo pozimi, tokrat pa smo si jih ogledali še brez snežne odeje. Zbralo se je kar 40 mladih planincev, ki so se skupaj z mentorji odpravili na nekaj več kot dve uri trajajočo krožno pot po Golteh. Pohod smo pričeli na parkirišču pri Alpskem vrtu, nato pa se odpravili po cesti do hotela ter ob progi Medvedjak in mimo spominskega obeležja do najvišje točke pohoda, vrh Medvedjaka (1573m).

Pri jezeru smo naredili postanek za malico, ki pa zaradi megle in vetra ni bil najbolj prijeten. Tudi progo Stari stani smo namesto presmučali tokrat prehodili, nato pa se sprehodili še skozi gozd in se na koncu ustavili še na Mozirski koči, kjer so nas zopet prijetno pobožali sončni žarki. Tudi tokrat smo lahko videli, da je vreme v hribih lahko zelo nepredvidljivo, saj so se topli sončni žarki, hladen veter in megla neprestano menjali, zato kakšna kapa in rokavice niso bile odveč. O tem pričajo tudi nekatere fotografije, ki si jih lahko ogledate   >>> v galeriji<<<.


PIKAST ČETRTEK V SOLČAVI

Na pikast četrtek se je  na Poš Solčava mudila Pikina sestrična. Učenci prve triade in otroci iz vrtca so se pikasto zabavali.

Ustvarjali so v gozdnih delavnicah, peli Pikine pesmi in zaplesali. Družili so se tudi z lovcem, ki jim je pokazal svojo lovsko opremo in jim natrosil, kar nekaj lovskih šal. Bilo je noro, pikasto. Pikina sestrična Avlis


SIMBIOZA GIBA

Nihče ne more narediti za majhne otroke kar naredijo dedki in babice. Stari starši na življenja vnukov posujejo čarobni prah.« (Alex Haley)

Drugošolci so se, kljub temu, da je telovadnica še v fazi gradnje, odločili, da na prelep sredin dan povabijo v šolo babice in dedke. Kar štirinajst jih je prišlo in otrokom so žarele oči od navdušenja. Toliko iskrenih nasmehov, igrivih pogledov in ljubezni polnih objemov, že lep čas nisem videla. No, vremenoslovci so se malo ušteli, saj je kljub lepi napovedi, pričelo rahlo deževati. Odločili smo se, da vrstni red dogajanja malo obrnemo.

Najprej smo se odpravili v razred, kjer smo babicam in dedkom pripravili kratek programček, jim razkazali naš razred in jih pogostili z jabolčnim sokom, jabolčnim čipsom, kuhanim kostanjem in še čim. Kmalu je na nebu posijalo sonce in odpravili smo se na sprehod na Prode, proti Vlcerski bajti.

Skupaj smo se dobro ogreli in nato pomerili v dveh igrah. Joj, koliko je bilo smeha! Ugotovili smo, da so babice in dedki v odlični »formi«. Polni prelepih vtisov smo se po uri in pol druženja poslovili, hkrati pa smo babicam in dedkom obljubili, da jih bomo v tem šolskem letu še povabili na obisk.                   >>>slike so v galeriji<<<

Saša Vrabič


TEDEN OTROKA

Ob tednu otroka smo imeli drugošolci tehniški dan z naslovom USTVARJALNE DELAVNICE OB TEDNU OTROKA.

 

Ana Vrabič nam je predstavila prečno flavto, ki jo v GŠ Nazarje igra že 8. leto. Zaigrala nem je tudi nekaj skladb.

 

 

 

 

 

 

 

Kasneje je delo potekalo v skupinah. Izdelovali smo lutke na palici, netopirje, barvali majice, iz storžev naredili palčke ter ustvarili čarobni gozd pred vhodom v razred.

 

 

 

 

 

 

 

 

Imeli smo se zelo lepo!                                                                                          Saša Vrabič


OD SIRNEKA DO UBRNENKA

V času od 22. septembra do 6. oktobra je potekal teden kulturne dediščine v okviru dnevov evropske kulturne dediščine. Letošnji temi KJER PRETEKLOST SREČA PRIHODNOST smo dali naslov OD SIRNEKA DO UBRNENKA – raziskovali smo vse, kar je dišalo včasih in diši na mizah še danes. Mlajši učenci so se v Vlcerski bajti družili z upokojenci, kjer so skupaj pripravili »šnite« in »ubrnenk«. Ogledali so si tudi etnografske hiške ob Savinji. Učenci 6. in 7. razreda so odšli na kmetijo Zgornji Zavratnik, kjer so jih domači toplo sprejeli in jih popeljali v čas naših babic in dedkov.

Pekli in pokušali so »kraflce« in »ubrnenk«. Osmošolce in devetošolce so prijazno sprejeli v Hiši Raduha, kjer so jim razkazali hiške na drevesu, obnovljen kozolec in predstavili njihovo delo s turisti nekoč in danes. Seveda so se morali učenci naučiti delati tudi »ubrnenk«, za kar sta zaslužni babici, ki sta z nami kuhali v šoli. Učenci s Podružnice Solčava so se podali k solčavski tisi in na domačiji popili čaj. Kasneje so se v centru Rinka urili v delanju »gruševih« in mesnih žlinkrofov. V šoli smo o vseh naših dejavnostih pripravili tudi razstavo. Projekt smo zaključili 9. oktobra 2018 s prireditvijo na jezu ob etnografskih hiškah.      >>>slike so v galeriji<<<


 ŽIVIM ZDRAVO

V soboto, 6. 10. 2018 smo učenci tretjega razreda imeli naravoslovni dan-Živim zdravo. Pogovorili smo se o pomenu zdrave prehrane, o skrbi za osebno higieno in o pomenu gibanja. Pripravili smo si tri zdrave obroke (kačo iz sadja, sadni napitek in mafine brez mleka in z zelo malo sladkorja). Po sladkanju z mafini smo si umili zobe in odšli na daljši sprehod. Imeli smo se super.                 >>>slike so v galeriji<<<                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   Tretješolci in Alenka


TEDEN ŠPORTA – TEDEN ZDRAVE ŠOLE

V tednu od 24. do 29. 9. se je na naši šoli marsikaj dogajalo. Z različnimi aktivnostmi smo obeležili Evropski teden športa, hkrati pa tudi 25 let obstoja Slovenske mreže zdravih šol, v katero je naša šola vključena tretje leto.
Ker se po jutru dan pozna, smo ta teden vsak dan pred poukom začeli s skupnim razgibavanjem ob glasbi, katere besedilo nas je opominjalo, da se moramo gibati ne le ta teden, temveč vseh 365 dni. Da je vse skupaj potekalo usklajeno, so poskrbele devetošolke z demonstracijo različnih vaj.
Devetošolke so se v letošnjem letu zopet angažirale in bodo petkove 7. ure preživljale z učenci 1. razreda. Z njimi se bodo družile, se igrale in se gibale.
V sredo so učenci 3., 6. in 9. razreda skupaj z organizacijo SAFE.SI spoznavali varno rabo in pasti interneta.
V petek so se učenci iz Solčave v času podaljšanega bivanja preizkusili v vožnji z različnimi koleščki. Skiroji, rolerji, kotalke, kolesa ter rolke, vse to so učenci uporabili pri premagovanju poligona, ki smo ga postavili na igrišču.
Kljub temu, da smo sobotno dopoldne morali preživeti v šoli, se je tu dogajalo marsikaj zanimivega. Učenci  7., 8. in 9. razreda ter zaposleni smo prisluhnili gostom iz Srednje zdravstvene šole Celje, ki so nam predstavili osnovne tehnike oživljanja ter uporabo defibrilatorja. Ob izvajanju projekta Dediščina gre v šole pa smo spoznavali kulinariko v preteklosti, tudi ob pomoči starejših.  Od njih smo, poleg prikaza priprave starih jedi, izvedeli tudi marsikaj zanimivega o prigodah iz njihove mladosti ter tako poskrbeli tudi za medgeneracijsko druženje.

Maja Brinovšek


MESEC POŽARNE VARNOSTI

Mesec oktober je MESEC POŽARNE VARNOSTI. Letos so se nam gasilci PGD Luče predstavili na zelo zanimiv način. Na Hočevarjevih njivah so nam pripravili in prikazali naloge, s katerimi se na tekmovanjih spoprijemajo mladi gasilci.

 

 

Mladih gasilcev je na OŠ Blaža Arniča Luče zelo veliko. Nazorno so nam predstavili tudi postopek gašenja gorečega olja, ki je zelo pogost pojav v kuhinjah.

Učenci so kasneje lahko tudi poskusili nekatere vaje (zbijanje kozarca z vodnim curkom, zvijanje cevi, zavezovanje vozlov…). Vsi smo si z velikim zanimanjem ogledali vozila gasilcev PGD Luče. Vsi se gasilcem PGD Luče iskreno zahvaljujemo za povabilo in predstavitev.
>>>slike so v galeriji<<<

Saša Vrabič


ŠPORTNI DAN – LEPENATKA

Na čudovito jesensko sredino jutro, smo se učenci OŠ 1. in 2. razreda iz Luč in Solčave odpravili na športni dan. Odločili smo se, da se »povzpnemo« na Lepenatko. Z avtobusoma smo se odpeljali do Špehovega vrha in nato pot peš nadaljevali proti Lepenatki, ki leži na nadmorski  višini 1425 m. Pri Bivaku na Kalu smo imeli daljši postanek za malico. Na vrh Lepenatke smo prišli vsi veseli in dobre volje. Tudi s čarovnijo si nebi mogli pričarati lepšega dne, kot smo ga imeli. Ves čas nas je spremljalo toplo sonce in modro nebo brez oblakov. Na vrhu Lepenatke smo se posladkali, malo odpočili, fotografirali in se nato v koloni odpravili nazaj proti Špehovem vrhu. Trikrat hura za takšen dan!!!!
Saša Vrabič                                                                                >>>slike so v galeriji<<<


TEHNIŠKI DAN – OD SIRNEKA DO OBRNJENIKA

Učenci 4. in 5. razreda moramo priznati, da se je prva delavna sobota odvijala zelo prijetno in poučno.
Že takoj zjutraj so nas v prijetno ogrevani »VLCERSKI BAJTI« prisrčno sprejele predstavnice DRUŠTVA UPOKOJENCEV LUČE. Po uvodnem kramljanju so nas popeljale v leta, ko je bila prehrana ljudi povsem drugačna kot dandanes. Skupaj smo najprej pripravili okusne ŠNITE, nato pa še lučko specialiteto OBRNJENIK. Svoje brbončice pa smo razvajali tudi ob okusnem čaju, kateri je s svojo aromo prepojil celotno bajto. Zeliščni čaj iz mete in melise nas je dodobra ogrel in pripravil na ogled tematskih hišk. 
Vsako od hišk nam je prestavila gospa Anica Podlesnik in nas s svojo prisrčnostjo in toplino popolnoma prepričala v to, kako »fletno« je bilo včasih.
V drugi polovice sobotnega dopoldneva pa smo še kar nadaljevali s preizkušanjem naših kuharskih sposobnosti. V šoli smo na osnovi skute namreč pripravljali najrazličnejše namaze. Delovni dan smo tako zaključili ob lepo pripravljeni in polno obloženi mizi.
Moramo reči, da domov v soboto vsekakor nismo prišli lačni in da se je naš tehniški dan končal z obilico prijetnih vtisov.    >>>slike so v galeriji<<<

Nataša Čopič


Kot že nekaj let doslej, so nas tudi letos obiskali člani NAMIZNOTENIŠKEGA KLUBA SAVINJA. Trenerja Patrik in Jaka sta nam na zanimiv način predstavila namizni tenis in nas povabila v svoje vrste. »Spopadli« smo se s Tončkom – električnim podajalcem žogic, se z loparji podali po poligonu in z veseljem udarjali žogice, ki nam  jih je čez mizo in mrežo poslal Jaka. Prav vsi smo bili navdušeni nad prikazanim.
HVALA za obisk in predstavitev!                                                                      Saša Vrabič


Planinski pohod VODOLE – KOČA NA LOKI

Učenci 3., 4. in 5 razreda iz Solčave in učenci 4. in 5. razreda iz Luč smo v sredo, 12. 9. 2018 preživeli lep dan.
Z avtobusi smo se odpeljali do Vodol. Od tu smo pot nadaljevali peš do planine Javorje. Uživali smo v lepem razgledu na dolino in okoliške hribe. Naš cilj je bil Koča na Loki. Tu smo pomalicali, prijazna oskrbnica Mojca pa nas je pogostila s slastnimi miškami.
Čas je hitro minil in po isti poti smo se vrnili do avtobusov. Med potjo smo veselo prepevali.
Utrujeni a polni lepih doživetij smo se vrnili domov.


PRSTKANJE

V ponedeljek, 24. 9. 2018, so učenci 1. razreda pri urah likovne umetnosti ustvarjali na temo sadjarstvo.

 

S spretnimi kazalci so obarvali jesensko sadje in s pomočjo učiteljic ustvarili velika in majhna jabolka, hruške in slive.

Nastali izdelki bodo popestrili 8. sadjarsko razstavo, ki je na ogled od 5. do 8. oktobra 2018 v galerijskih prostorih Osrednje knjižnice v Mozirju.

Nika Petek in Eva Bele


 PIKA NOGAVIČKA

Kot že nekaj let doslej, nas je tudi letos obiskala Pika Nogavička. Učenci 1. triade smo se na čudovit sončen dan PIKASTIČNO ZABAVALI. Oblečeni v Pike in gusarje smo barvali velike Pike, na Pikinih igrah zbirali cekine, pridno ustvarjali v Pikinih delavnicah in na koncu iskali ter seveda tudi našli- PIKIN ZAKLAD. Komaj smo se poslovili, že se veselimo njenega obiska prihodnje leto.

Saša Vrabič


NARAVOSLOVNI DAN

V torek, 18. 9. 2018, smo imeli učenci sedmega razreda naravoslovni dan – GOZD. Prve tri ure smo bili  v razredu. Izvedli smo poskus kromatografija listnega barvila klorofila in določevali drevesne in grmovne vrste iz domače okolice. V pomoč so nam bili določevalni ključi, nabrani listi in fotografije. Vsaka skupina si je izbrala dve vrsti in jih predstavila sošolcem. Zadnje tri ure smo odšli na teren, kjer smo opazovali lubje dreves, plodove, sloje v gozdu, praproti, živali,  … 

Na naravoslovnem dnevu smo obnovili svoje znanje, se veliko naučili in spoznali  zanimivosti o prebivalcih gozda.

Sedmošolci


PRVOŠOLCI V KNJIŽNICI

17. septembra 2018, na dan zlatih knjig in začetku bralne sezone, so šolsko knjižnico prvič obiskali učenci 1. razreda z učiteljico Evo Bele. V trajno last so dobili slikanico Kotiček na koncu sveta (pisateljice Anje Štefan in ilustratorke Marjance Jemec Božič), ki jo podarja Javna agencija za knjigo in sponzorji.

Z učenci smo se pogovarjali o pravilih obnašanja v knjižnici in o ravnanju s knjigami. Upam, da smo s prvošolci pridobili redne bralce in zveste obiskovalce šolske knjižnice.

Knjižničarka: Simona Funtek


OČISTIMO SLOVENIJO – ŠE ZADNJIČ

V soboto, 15. 9. 2018, bo v Sloveniji  potekala očiščevalna akcija OČISTIMO SLOVENIJO, ŠE ZADNJIČ. Člani EKO KROŽKA se zavedamo, da je zelo pomembno, da je okolje v katerem živimo čisto in urejeno. Danes smo se odpravili na čistilno akcijo. Lahko Vam povemo, da smo bili zelo veseli, saj smo našli zelo malo smeti. Naše Luče so res lep in čist kraj!!!  

Za konec pa še nekaj: BODITE FACE IN SMETI MEČITE V KOŠE TER ZABOJNIKE, KI SO ZA TO NAMENJENI, SEVEDA PA NE POZABITE NA LOČEVANJE ODPADKOV.

Saša Vrabič

Objavljeno v NOVICE | Komentarji so izklopljeni

ŠPORTNI DAN – POHOD V ROBANOV KOT

V sredo, 12. 9. 2018, smo se z učenci 1. razreda ter 1. in 2. razreda POŠ Solčava odpravili na športni dan v Robanov kot. V šoli smo si v nahrbtnike dali šolsko malico ter se s kombijem odpeljali do kmetije Govc. Na parkirišču smo si vzeli čas za malico in napolnili naše želodčke. Na poti smo opazovali gozd, se smejali ter peli pesmice. Na cilju smo odprli nahrbtnike in se posladkali, nato pa je bil čas tudi za igro. Ob 11. uri je napočil čas, da se vrnemo nazaj v šolo, zato smo pospravili ter se z novimi dogodivščinami odpravili nazaj proti kmetiji Govc, kjer nas je že čakal kombi. Preživeli smo lep sončen dan v družbi sošolcev in sošolk. Utrinke s pohoda si lahko ogledate v galeriji.

Eva Bele


KUŽA PAZI

1. šolski dan je otroke v vrtcu in 1. triadi na OŠ Luče in POŠ Solčava obiskal KUŽA PAZI. Otroci so se ga zelo razveselili, se z njim fotografirali in telovadili. Na ZAVAROVALNICI TRIGLAV opozarjajo, da kljub temu, da nekateri otroci že poznajo nekatera prometna pravila, jim še ne moremo povsem zaupati, da bodo v skladu z njimi tudi delovali. Strokovnjaki namreč opozarjajo, da znanje pri otroku še ne zagotavlja tudi varnega vedenja. Največ za varno vedenje otrok v prometu lahko naredimo odrasli s svojim zgledom in doslednim pravilni ravnanjem.

KUŽA PAZI, HVALA ZA TVOJ OBISK!!!!

Saša Vrabič

 

(Skupno 580 obiskov, današnjih obiskov 1)