Zdravje v vrtcu

Tudi v letošnjem šolskem letu 2019/2020 bo vrtec Luče in Solčava sodeloval v programu Zdravje v vrtcu. Rdeča nit letošnjega programa je “POČUTIM SE DOBRO”. 

ZDRAVJE V VRTCU  ZAJČKI

ZDRAVJE V VRTCU  POLŽKI

Druženje z dedki in babicami
Lep jesenski dan je kar  vabil v naravo. V vrtec smo povabili dedke in babice (medgeneracijsko druženje). Skupaj z njimi smo se podali na daljši sprehod na Prode do Vlcarske bajte, kjer smo se skupaj gibali ob različnih igrah. Dopoldan je minil v veselem otroškem vzdušju.

Gasilec na obisku
Ob mesecu požarne varnosti smo imeli na obisku gasilca. Pogovarjali smo se o opremi gasilcev in njihovem delu. Pokazal nam je zaščitno gasilsko obleko in nekaj izmed opreme katero uporabljajo pri svojem  delu. Obisk gasilca so se otroci še dolgo spominjali.

Čaroben december
Mesec december je sam po svoje že nekaj posebnega. Tudi pri nas smo si ga naredili kar se da čarobnega. V kulturni dvorani nas je obiskal Božiček z darili in  gledališko predstavo z naslovom Pod prazničnem dežniku, sedli smo za lepo  okrašeno mizo na slavnostno kosilo, domačinom Kumrove njive pa smo z voščilnico voščili vesele praznike in jim s tem polepšali dan. Na poti smo vedno občudovali praznično dekoracijo na vaški tržnici in se zraven okrašenega drevesa seveda tudi fotografirali.

Radi imamo knjige
Skozi celo šolsko leto smo enkrat mesečno obiskali šolsko knjižnico na pravljičnih minutkah.  Z zanimanjem smo prisluhnili zgodbicam, pravljicam, ki nam jih je brala knjižničarka. Imeli smo možnost, da si tudi sami iz knjižnic polic izberemo knjige in jih v knjižnici tudi prelistamo, pogledamo.

Juhuhu praznujemo
Praznovanje rojstnega dne otrok je posebno doživetje. Baloni, zastavice, torta iz papirja in prave svečke so tisto, kar ta dan res ne sme manjkati. S slavljencem  se skupaj  gibamo, pojemo in plešemo. Zaželimo mu vse dobro in izročimo darilo. Skupaj z njim se veselimo tudi mi.

 Čiste roke
Letošnje leto smo še prav poseben poudarek namenili čistim rokam. Da je umivanje rok res zanimiva stvar pa smo se učili pravilnega umivanja preko zgodbice o traktorju.

PRENOVLJENO IGRIŠČE V SOLČAVI

V našem vrtcu smo težko pričakovali dan, ko smo lahko preizkusili igrala na  našem prenovljenem vrtčevskem igrišče. Takoj, ko smo se po epidemiji vrnili v vrtec, uporaba igral ni bila dovoljena. Potem nam jo je zagodlo še deževno vreme. Tako smo najprej igrišče opazovali le od daleč. Končno pa je prišel petek, 12, 6. 2020, ko smo že zjutraj ugotovili, da se nam obeta čudovit, sončen dan. Takoj po zajtrku smo se odpravili ven. Otroci so se po razdelili po celem igrišču. Nekateri so preizkusili gugalnice, drugi so se korajžno spustili po toboganu. Zelo navdušeni so bili tudi nad čebelico in avtomobilom na vzmet. Ker smo bili do sedaj zelo dolgo brez peskovnika, so ga otroci kar hitro zasedli in že so nastale različne potičke, rovi in podobno. Tudi manjši hrib na igrišču je otrokom zelo zanimiv. Pa naj si bo za plezanje, kotaljenje ali pa opazovanje rožic, mravljic in deževnikov.

Skratka, otroci na igrišču neizmerno uživajo, zato upamo na čim več sončnih dni, da bomo lahko veliko časa preživeli zunaj, na svežem zraku.

ZA DOBRO POČUTJE

Da bi se počutili dobro, smo skozi celo leto hodili na sprehode,  se igrali na Prodih, opazovali naravo… preden pa smo prišli do cilja smo morali premagati kar nekaj ovir. V prvi vrsti so to bile stopnice. Skozi celo leto smo urili spretnosti za hojo po stopnicah gor in dol… in nam je tudi zelo dobro uspevalo…

Da se počutimo dobro pa rabimo tudi počitek… v “pančkovo deželo” nas je popeljala meditacija za otroke Čarobni gozd in instrumentalna glasba…

Skozi celo leto smo skrbeli za higieno rok. V času corona virusa pa še posebej… kar nam ni predstavljalo težav, saj zelo radi mešamo po vodi…

V SOLČAVI SI UMIVAJO ROKE

 

 

 

 

 

 

 

Ker se v tem času še posebej poudarja redno in temeljito umivanje rok, smo se z otroki naučili pesmico Traktor se pelje po cesti. Ob pesmici smo se zelo hitro naučili pravilne tehnike umivanja rok. Poleg tega smo si ogledali krajši videoposnetek, kjer je bilo prikazano, kako so si otroci nekega vrtca prav tako ob tej pesmici umivali roke. Sedaj nam redno in temeljito umivanje rok ne dela več težav.

ODEJA PRIJATELJSTVA

V skupini smo se pogovarjali o prijateljstvu. Na to temo smo brali pravljico, Prav posebna noč  – M. Christina Butler. Prepevali pesem, Mi se mamo radi ob spremljavi na flavto. Izdelali smo si skupno odejo prijateljstva. Na blago sva otrokom narisali njihove znake, otroci so jih z najino pomočjo šivali na odejo. S to odejo je vsak dan bil pokrit dežurni otrok. Vsak otrok si je izdelal odejo, na A4 list so lepili koščke blaga.

TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK

V petek, 15. 11. 2019, smo na šoli imeli tradicionalni slovenski zajtrk.

V tednu, od 11. 11. do 15. 11., smo se v skupini ježkov pogovarjali o čebelah, kako nastane med, kje vse lahko med uporabljamo. Izdelali smo čebelnjak in čebelice. Pekli smo palačinke in jih namazali z medom.

ČUTNA POT

V našem vrtcu smo preko različnih dejavnosti spoznavali čutila. Ker smo od jeseni prihranili  nekaj jesenskih plodov, smo si kar v naši igralnici pripravili čutno pot. Otroci so bili zelo navdušeni.

 

 

 

 

 

 

 

BUČA DEBELUČA

Z otroki smo prebrali pravljico Buča debeluča in jo dramatizirali. Nato smo v vrtcu izdolbli prave buče. Otroci so pri tem zelo uživali. Semena iz buč smo dobro očistili in jih dali osušit. Ko so se osušila, smo si privoščili slasten prigrizek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK

Z otroki smo se v sklopu tradicionalnega slovenskega zajtrka veliko pogovarjali o zdravi prehrani. Ugotavljali smo, kaj spada k tradicionalnemu zajtrku in potem skupaj spoznavali, od kje dobimo določeno vrsto hrane. Ogledali smo si veliko slikanic o zdravi prehrani ter filme o tem, kako nastane kruh, od kje dobimo mleko in med. Skupaj smo izdelali plakat.

PRAVILNO UMIVANJE ROK

Otrokom sem tehniko pravilnega umivanja rok prikazala preko pesmi: Traktor se pelje po cesti … Ogledali smo si video posnetek: Čiste roke za zdrave otrok. Naučili smo se deklamacijo: Bacili. Otrokom sem bacile, ki se naberejo na rokah prikazala z bleščicami, ki sem jih nasula na roke in so jih potem preko pravilnega umivanja rok izprali.

PTICE POZIMI

Ob opazovanju ptic skozi okno smo zelo uživali,  zato smo se odločili, da postavimo ptičjo hišico. Skrbno smo hranili ptičke. Ker jih je prihajalo vse več smo še izdelali hišice iz odpadne embalaže in jih napolnili s semeni…

JEM ZDRAVO ZA POČUTJE PRAVO

Z otroki smo se pogovarjali kako srbimo za svoje zdravje. Iz reklam smo si izrezali različna živila, ki smo jih nato razvrstili v prehrambeno piramido. Iz različnega sadja smo si skupaj pripravili smuti. V tem tednu smo veliko telovadili in hodili na daljše sprehode v naravi. Ogledali smo si lutkovni film, Ostal bom zdrav.

PUSTNO RAJANJE

ZIMSKA OBLAČILA

Ježki smo spoznavali zimska oblačila. Oblačila smo razvrščali na poletna in zimska oblačila. Poudarek je bil na vzorcih, likih in barvah. Izdelali smo si rokavice iz pisanih trakov po vzorcu, šivali kape s pisano volno, pulover smo tiskali po vzorcu z liki. Brali smo pravljico Rokavička – ruska ljudska pravljica, jo zaigrali z lutkami in dramatizirali. Naučili smo se pesem Rokavica – Viktor Mihelčič.

POIŠČIMO MUCIN DOM

Odpravili smo se na potep k muci copatarici. Veliko ovir nas je pričakalo na poti. Z  dobro voljo in gibalnimi spretnostmi smo jih premagali in končno prispeli do mucine hiške.


SLAVNOSTNO KOSILO 

 

 

V decembru smo si okrasili mizo in izdelali pogrinjke. Med čakanjem na kosilo smo poslušali božično instrumentalno glasbo. Komaj smo čakali polne krožnike… no pa dober tek.

 

Dejavnosti, ki smo jih izvajali v posameznih skupinah, si lahko ogledate v spodnjih poročilih.

Zdravje v vrtcu – skupina BIBE

Zdravje v vrtcu – skupina POLŽKI

Zdravje v vrtcu – skupina JEŽKI

Zdravje v vrtcu, – skupina ZAJČKI

Zdravje v vrtcu, Solčava – skupina MEDVEDKI

(Skupno 463 obiskov, današnjih obiskov 1)