Zdravje v vrtcu

Tudi letos smo vrtec Luče in Solčava sodelovali v programu Zdravje v vrtcu. Letos smo otroke spodbujali k medgeneracijskem sodelovanju in druženju. Dejavnosti, ki smo jih izvajali v posameznih skupinah, si lahko ogledate v spodnjih poročilih.

Zdravje v vrtcu – skupina BIBE

Zdravje v vrtcu – skupina POLŽKI

Zdravje v vrtcu – skupina JEŽKI

Zdravje v vrtcu, – skupina ZAJČKI

Zdravje v vrtcu, Solčava – skupina MEDVEDKI


Zajčki smo bili del projekta Zdravje v vrtcu in smo takole ustvarjali….


BIBE PEČEMO

V četrtek nas je obiskala babica dečka in nam spekla slastno pecivo s sadjem. Najprej smo spoznali vse sestavine, ki smo jih potrebovali in poimenovali sadje, ki smo ga dodali po vrhu.  Tudi sami smo pomagali mešati ter rezati sadje. Med tem ko se je pecivo peklo smo zaplesali nekaj rajalnih iger, po kosilu pa smo pecivo z veseljem pojedli.


LETI, LETI LETALO…

V vrtcu smo pobarvali krila iz kartona in jih nesli s seboj na Prode, kjer nas je stric Vinko že čakal. S seboj je prinesel trup letala iz lesa in gumice. Pomagal nam je izdelati letala, kakršne je izdeloval, ko je bil še sam otrok.

DRUŽENJE Z MAMICAM 

 

V torek, 4. 6. 2019 smo v našo skupino povabili mamice. Skupaj smo zaplesali nekaj znanih rajalnih iger, ker pa je zunaj ravno deževalo smo se spomnili prstne igre in pesmi o dežju. Povedali smo tudi nekaj znanih Bibarij.    Potem sva vsakemu otroku in mamici razdelili različne igrače, za katere sva porabili različno embalažo, zamaške, plastenke, škatle, karton…Po igri smo skupaj nekaj zaplesali in se posladkali s piškoti.

 

 

NAŠ KRAJ

Ježki v mesecu juniju spoznavamo kraj, kjer živimo. Tako smo temo združili tudi s projektom Zdravje v vrtcu in obiskali gozdarja, ki nam je povedal veliko zanimivih stvari o gozdnem rastju, delu v gozdu. Obiskali pa smo tudi lučko pekarno Rednak, kjer smo videli prostore, kjer pečejo pekovske izdelke, pokazali so kako testo za kekse razvaljajo, otroci pa so sami tudi poskušali narediti keks, kje kekse pečejo, videli smo mlin in posode, kjer mesijo kruh. Za popotnico smo dobili sladko veselje- maslene kekse.

      

PROJEKT ZDRAVJE V VRTCU – MEDGENERACIJSKO DRUŽENJE

Tudi letos je bil vrtec v Solčavi vključen v projekt »Zdravje v vrtcu«, s poudarkom na medgeneracijskem druženju.

V septembru smo se najprej družili z našimi starši in starimi starši ob otvoritvi prizidka pri vrtcu. Pripravili smo kratek program, sledilo pa je družabno srečanje ob dobri pijači in jedači.

Konec septembra smo se pridružili šolarjem na »Pikinem dnevu«. Skupaj s starejšimi otroki smo rajali, peli pesmice in ustvarjali v različnih likovnih delavnicah. Na koncu smo se srečali z lovcem in spoznali njegov poklic.

V februarju je na občini potekal dan odprtih vrat. Gospa županja Katarina Prelesnik nas je povabila, da na ta dan obiščemo občino. Najprej nam je županja predstavila zaposlene na občini, razkazala nam je prostore občine in na koncu je sledilo sproščeno druženje s »sladko« pogostitvijo.

 

 

 

 

 

 

Marca smo tudi letos sodelovali na občinski prireditvi ob materinskem dnevu. Staršem, starim staršem, tetam in stricem ter vsem ostalim občanom smo skupaj s šolarji pripravili krajši program, ki smo ga zaključili z veselim druženjem vseh prisotnih.

Aprila smo v času pred velikonočnimi prazniki izdelali voščilnice, ki smo jih potem razdelili starejšim občanom.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NAŠ KRAJ

Ježki  celi mesec junij spoznavamo kraj, kjer živimo. Tako smo začeli s pripovedko o izvoru imena vasi Luče, nadaljevali z označevanjem krajev, kjer ježki bivajo. Spoznali smo tudi nekaj zanimivosti, ki nas obdajajo in tako smo tudi z ogljem in kredami narisali Žagarski mlin, se podali na obisk h gospodarju Jaku v Juvanovo hišo, ki je muzejska hiša in tako videli veliko zanimivih predmetov iz življenja naših prednikov. Gospodar nam je pokazal kurišče, preizkusili smo otroško zibelko in pojedli jabolčne krhlje za veliko družinsko mizo.

 

 

 

 


MEDGENERACIJSKO DRUŽENJE

V mesecu maju smo v skupini Ježki v okviru projekta Zdravje v vrtcu in Medgeneracijskega druženja gostili go. Heleno Kotnik, prostovoljko v društvu PET. Gospa nas je obiskala s svojo psičko Seno. Otrokom je pokazala, kako pravilno ravnamo s psom, kako ravnati, ko srečamo tujega psa, kakšne trike vse zna psička Sena. Ker so sodelovali tudi otroci, je bil obisk še toliko bolj prijeten in so se ga spominjali še ves teden.


MICIN VRT

 

 

 

V tednu sredi meseca maja smo se z otroki pogovarjali o vrtnarjenju. Vrtove smo med sprehodom opazovali že dlje časa. Da pa smo spoznali čisto pravo vrtno orodje smo se odpravili h teti Mici. Pokazala nam je grablje, motiko, lopato, samokolnico, vile, grebačo, zalivalko in še rokavice in gumijaste škornje. S seboj na vrt je prinesla košaro s semeni in sadikami. Teta Mica je z grabljami naredila “rižo”, v katero so otroci nasadili fižol. Pomagali so tudi saditi sadike pora, kumare in peteršilja.  Vse skupaj pa smo tudi zalili. Otroci so tudi preizkušali različna orodja in jih poimenovali ter pri tem zelo uživali.


BIBE IN BUTARE

V petek pred praznikom cvetne nedelje, smo skupina Bibe in Polžki odšli na obisk k našemu sosedu, stricu Petru. Z njim smo se dogovorili, da nam bo pokazal kako se izdela butara.  Povedal nam je kaj potrebuje za delo in kje je vse to dobil. Opazili smo, da je za delo uporabil leskove palice, tiso in bršljan, orodje ki ga je potreboval pa so bile klešče.   Stric nam je pripravil tudi presenečenje, saj je vsakemu otroku  že prej izdelal čisto malo butaro, ki smo jih kasneje okrasili s pisanimi trakovi.

 


BIBE, POLŽKI IN UPOKOJENKE

Skupina Bibe in Polžki smo se konec meseca marca  odpravili na obisk k upokojenkam, v malo hiško sredi vasi. Gospe so otrokom razložile, da se vsak torek zberejo na druženju, kjer kvačkajo in šivajo. Povedale so nam, da za to delo uporabljajo iglo in sukanec ter kvačko in prejico. Vse so nam pokazale, otroci so si pripomočke pobližje ogledali, vsi izdelki so bili že velikonočno obarvani. Gospe so se tako potrudile, da je vsak otrok dobil svoj kvačkan izdelek, ki ga je lahko odnesel domov.

V sklopu te dejavnosti pa smo naslednji dan v vrtec povabili študentko, ki prav tako kvačka različne izdelke, z namenom da otroci ponovno vidijo kako to poteka. S seboj je prinesla polno košaro različnih kvačkanih izdelkov, prtičkov in pripomočkov.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IGRALI SMO SE GLEDALIŠČE

Komaj smo dali slovo pustu, smo se Ježki začeli pripravljati na vsakoletni nastop za starše. Igrali smo se gledališče, natančneje igrali smo pravljico Kdo je napravil Vidku srajčico.

Pripravili smo tudi rekvizite za igranje, pred samim nastopom pa smo spekli tudi piškote. Igro smo odigrali najprej za starše naših otrok, nato pa še na povabilo predsednice upokojencev v Vlcerski bajti na njihovem srečanju.


PREDPUSTNI ČAS

V predpustnem času smo Ježki spoznavali tradicionalne slovenske pustne maske, se igrali v pustnem kotičku, v okviru Zdravja v vrtcu in teme Medgeneracijsko sodelovanje pa smo povabili tudi babico naše Eme in Luka, da nam je prikazala peko mišk. Ob tem smo spoznali sestavine, postopek in miške seveda tudi poskusili. Mmmmm kako so bile dobre!


PRI POLŽKIH SO PRAZNOVALI

V mesecu marcu smo na obisk povabili mamice, da skupaj proslavimo njihov praznik. Postregli smo jim kavico in piškote. Da bi pregnali zimo pa smo s skupnimi močmi izdelali gregorčke iz naravnih materialov in le te spustili po reki Savinji.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

POLŽKI SO PEKLI KEKSE

Polžki smo se odločili, da bi sami spekli dobre kekse. Ugotovili smo, da tega ne znamo in smo se odpravili  h teti Mici. Micini keksi so zelo dobri, zato smo jo prosili, da nam pomaga pri pripravi testa…

Drugi dan je teta Mica prišla na obisk, v vrtec in prinesla s seboj testo za kekse, ki ga je prejšnji dan dala počivati v hladilnik. Skupaj smo pregnetli testo, ga zvaljali in izdelali kekse z modelčki.

Nnnnjjjjaaaammmm… pa jih je zmanjkalo…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PUSTOVANJE

Pust je čas, ko se oblečemo v pustno šemo, je čas rajanja, veseljačenja in norčij. Da pa smo si v igralnici pričarali malo pustnega veselja, smo v petek, pred pustom na obisk povabili babico deklice, da nam pokaže kako se spečejo pustne miške. Vse sestavine smo poimenovali, poskusili limono, sladkor, jogurt, vsak je seveda maso, kot pravi kuhar, tudi pomešal. Ko so bile pečene smo jih seveda z veseljem poskusili in ugotovili, da so slastnega okusa.

 

 

 

 


V mesecu decembru smo povabili stare starše, da spoznajo del našega bivanja v vrtcu. S skupnim sodelovanjem smo izdelovali novoletne okraske, se igrali in se sladkali s piškoti in čajem. Preživeli smo prijetni urici.


Konec januarja smo Ježki obiskali lokalnega lovca g. Matijovca. Od njega smo izvedeli veliko zanimivih reči o lovu, o skrbi za živali pozimi, pokazal nam je pa tudi svoje trofeje, te so otrokom bile najbolj všeč.


V mrzlih dneh smo se odpravili na obisk k teti Jerčki in stricu Binčku. Teta nam je pokazala kako se “štrikajo zokni” oziroma pletejo nogavice iz domače volne. Stric Binče pa nam je zaigral na podnosnice.  Teta nam je postregla še s sokom in domačimi keksi.


V mesecu decembru smo povabili stare starše, da spoznajo del našega bivanja v vrtcu. S skupnim sodelovanjem smo izdelovali novoletne okraske, se igrali in se sladkali s piškoti in čajem.


Ježki smo v teh zaspanih zimskih dneh na obisk povabili dve osmošolki, ki sta prebrali pravljico Ti si moj ljubi medvedek in potem sodelovali še pri izdelavi severnega medvedka iz tulca. Tako sta z medgeneracijskim druženjem popestrili naš igralni dan.

 

 


V decembru smo se odpravili na sprehod po vasi.  Starejšim občanom smo zaželeli lepe praznike in jim z majhno pozornostjo privabili nasmehe na obraze.

 


    Ker je letos rdeča nit, medgeneracijsko sodelovanje smo se v naši skupini najmlajših odločili, da praznike polepšamo starejšim. Ker se vsakodnevno sprehajamo po ulici, kjer živi kar nekaj starejših in osamljenih, smo menili da jim pred prihajajočimi prazniki ogrejemo srca in jim pričaramo še lepše praznike. Podarili smo jim voščilnice in okrasek za božično jelko. Prav vsi so bili veseli našega obiska, ob odhodu pa srečni in zadovoljni.   Skupina BIBE

 


V četrtek 11. 10. 2018 nas je obiskala tetka Jesen. Ob 14. 30 uri smo se skupaj s starimi starši zbrali na šolskem igrišču, kjer smo se razdelili v skupine. Tudi letos smo praznovanje jeseni združili s projektom Simbioza giba, ki vključuje medgeneracijsko sodelovanje, stare starše smo peljali na trimčkanje na Prode.

 

 

 


     

Tudi letos v vrtcu sodelujemo pri programu Zdravje v vrtcu, letošnja rdeča nit je medgeneracijsko sodelovanje.  Odločili smo se, da na predbožično druženje povabimo stare starše.  Otroci so skupaj s starimi starši izdelovali okraske iz slanega testa, ravno pri tej delavnici so se otroci najdlje zadržali, saj jim je slano testo zelo všeč.

Pri drugi skupini smo izdelali voščilnice, otroci so odtiskovali svoje prstke, kasneje so stari starši narisali roge in nos, nastali so prikupni jelenčki. Pri tretji skupini so izdelovali snežake iz lesa, kjer pa so svojo kreativnost pokazali stari starši.  Poslovili smo se z lepo mislijo za prihajajoče praznične dni, ter jim zaželeli vse dobro.

 

 


V vrtcu OŠ Blaža Arniča Luče, smo tradicionalni slovenski zajtrk začeli z zajtrkom. Postregle smo med domačih čebelarjev in kruh lokalne pekarne ter domači čaj. V nadaljevanju smo ta dan preživeli s čebelarjem, ki je hkrati tudi dedek ene od naših deklic.

Predstavil nam je čudežne čebele, pokazal satovje, ki so ga otroci pogledali, povohali, na ogled pa je prinesel film Otroci in čebele, ki smo si ga tudi ogledali. S seboj je prinesel tudi čebelarske obleke, ki so jih otroci pomerjali in se v njih predstavili drugim otrokom in kostum kranjske čebele, ki so ga pomerjale naše deklice. Ježki smo za ta dogodek povabili na obisk tudi mlajšo skupino Polžki in starejšo Zajčki. Skupaj smo preživeli prijetno dopoldne, druženje pa smo sklenili s plesom čebel in s petjem Čebelarja v šolski jedilnici.


Ježki so v okviru projekta Zdravje v vrtcu spoznavali vodo. Posebej so se pogovarjali o reki Savinji, spoznali ribiča v njegovi opravi,  naredili so plakat o različnih vrstah vode, okušali so razne vode, jim dodajali zelišča,  limono.

V času izobilja zdravilnih zelišč,  so spoznali ta del zdravega življenja.  Otroci so spoznali materino dušico, dobro misel, meliso in črno meto, pripravili so čaj iz materine dušice in ga poskusili, razvrščali so zelišča in si ogledali dva zeliščna vrta.

[Galerija ni najdena]

Letos smo v vrtcu Luče in Solčava sodelovali v programu Zdravje v vrtcu ter otroke  skozi vso leto spodbujale k zdravemu načinu življenja. Izvedene dejavnosti si lahko pogledate v spodnjih poročilih.

Zdravje v vrtcu – skupina POLŽKI           Zdravje v vrtcu – skupina JEŽKI

Zdravje v vrtcu – skupina ZAJČKI           Zdravje v vrtcu Solčava – MLAJŠA SKUPINA

Zdravje v vrtcu Solčava – STAREJŠA SKUPINA


V letošnjem šolskem letu so se tudi otroci mlajše skupine vrtca Solčava vključili v program ” Zdravje v vrtcu”. V posamezne sklope skozi vse leto smo vključevali dejavnosti na temo zdravja. Vsakodnevno smo imeli jutranje razgibavanje. Če je vreme dopuščalo smo veliko časa preživeli zunaj na igrišču ali pa smo hodili na sprehode v okolico vrtca. Poseben poudarek smo dali rednemu in pravilnemu umivanju rok. Ker je bil letos poudarek na zdravi prehrani, smo tudi mi temu namenili največ časa. V jesenskem času smo spoznavali poljske pridelke, predvsem repo ob pravljici Repa Velikanka. Novembra smo imeli skupaj s starejšo skupino tradicionalni slovenski zajtrk. Meseca maja smo se veliko pogovarjali o zelenjavi, jo sejali, razvrščali ter okušali. Sami smo izdelali zdravilni regratov med ter si pripravili osvežilno limonado. Skozi vse leto smo uživali veliko raznovrstnega sadja. Otroke smo spodbujali, da so pokušali raznovrstno in včasih  tudi malo manj poznano hrano.​

[Galerija ni najdena]

V letošnjem šolskem letu smo se tudi »starejša« skupina vrtca Solčava vključili v program »Zdravje v vrtcu«. Skozi celo leto smo izvajali aktivnosti, ki so pripomogle h krepitvi zdravja. Poleg vsakodnevnih jutranjih gibalnih minutk, sklopu sprostitvenih vaj, bivanju in gibanju na prostem smo se veliko pogovarjali o zdravju, iskali informacije v knjigah, revijah, brali pravljice in ustvarjali.  Izdelali smo prehrambeno piramido, spoznali smo različne vrste sadja in zelenjave, jo tipali, vonjali, okušali. Pripravili smo si sadne napitke (smoothie), sadno solato in zelenjavno malico. Imeli smo na obisku čebelarja, kateri nam je predstavil delo čebelarja, čebelo,  čebelarsko opremo, medene izdelke.  Za Tradicionalni slovenski zajtrk smo imeli  hrano domačih lokalnih proizvajalcev. V zimskih dneh smo imeli čajanko si skuhali zeliščni čaj in spekli domače piškote. Pogovarjali smo se kako pomembna je higiena. Na obisku smo imeli zobno sestro, ki nam je pokazala pravilno umivanje zob. Ogledali pa smo si tudi kratke izobraževalno- lutkovne filme po programu Nacionalnega inštituta za javno zdravje in sicer: Zdravi zobki, Čiste roke za zdrave otroke in Ostal bom zdrav.

[Galerija ni najdena]

V najmlajši skupini smo v mesecu maju spoznali čebele. Najprej smo si ogledali krajši posnetek o čebelicah in se ob knjigah pogovarjali kako pomembne so za naša življenja. Plesali smo čebelji ples, se naučili pesem Od cveta do cveta ter se igrali različne glasbeno didaktične igre.. Listali smo revijo Čebelar in spoznali čebelarsko obleko. Poskusili smo med in propolis, ter spoznali sestavine za peko medenjakov. Oblikovali smo kroglice in na koncu medenjake tudi pojedli. Otroci so si za konec tematskega sklopa ogledali lutkovno predstavo, Kako je čebelica rešila zajčka, ki sva jo zaigrali vzgojiteljici.

[Galerija ni najdena]

Pri Ježkih je konec maja zadišalo po bezgu in limoni. V okviru projekta Zdravje v vrtcu smo pripravili bezgov sok. Dan poprej so ga otroci nabirali, nato smo ga prelili z vodo, pustili stati 24 ur in ga naslednji dan skuhali do vrelišča. Otroci so v dejavnosti zelo uživali: spoznali so postopek priprave bezgovega sirupa,  ga sami mešali , vohali in nato tudi poskusili.

Vsi smo bili enotni, da je odličen.


V vrtcu smo se seznanili s pravilnim umivanjem rok. Ogledali smo si film Čiste roke za zdrave otroke in se preko zgodbice o traktorju učili pravilnega umivanja rok.

V tem mesecu smo spoznali regrat. Najprej preko pravljice, potem pa smo se odpravili na sprehod in regratove cvetove tudi nabrali.. Otroci so ga vonjali ter spoznali kakšne barve je. Iz cvetov pa smo  skuhali regratov sirup.

[Galerija ni najdena]

Za božično novoletni bazar smo v skupini polžkov pripravili žajbljev ter lovorjev  zdravilni sirup proti kašlju. Okušali smo tudi druge sestavine, ki sodijo v sirup – sladkor in limono ter si iz limone naredili osvežilno limonado. Pripravili smo čisto posebno čokolado, s suhim sadjem in oreščki ter jo z veseljem poskusili, zadišalo je tudi po prazničnih piškotih.

[Galerija ni najdena]

Pri Ježkih je zadišalo po jabolčnem “štrudlu”
V tematskem sklopu Repa in korenje za zdravo življenje, smo v skupini Ježkov ustvarjali na temo pravljice Mala miška in veliko rdeče jabolko: se gibalno izražali, spoznali zgradbo jabolka, ustvarjali jabolko iz nastrganih voščenk ter nadvse uživali v pripravi in peki jabolčnega zavitka, na zadnje pa tudi v sladkanju z njim. Menimo namreč, da bi skopuška miška iz pravljice morala storiti točno to: pogostiti živali, ki so jo reševale iz zagate z jabolčno pojedino.

[Galerija ni najdena]

Pri polžkih kar poka od zdravja. V preteklih tednih smo spoznavali korenje ter sodelovali v projektu Tradicionalni slovenski zajtrk. Obiskal nas je zajček Bine. Povedal nam je kako obožuje korenje, ter nas naučil novo deklamacijo, Zajček s tremi korenčki. Za zajtrk smo si pripravili korenčkov namaz, za kosilo pa korenčkovo omako. Pobližje smo spoznali poklic – pek. Otroci so se seznanili s sestavinami za kruh in žemlje, ter se naučili novo pesem Mojster pek. Tipali smo moko in spekli čisto prave žemlje, ki smo jih kasneje tudi pojedli. V petek smo okušali še ostale jedi, ki spadajo k pravemu domačemu slovenskemu zajtrku.

[Galerija ni najdena]

V skupini polžkov, smo prejšnji mesec spoznavali zelenjavo. Najbolj smo se posvetili repi. Prebrali smo pravljico, O veliki repi in jo dramatizirali. Repo smo spoznali z vsemi čutili, jo tipali, vonjali in okušali. Za nekatere je bila dobra, za druge malo manj.

[Galerija ni najdena]

Ježki smo v tematskem sklopu Barvita jesen ta letni čas dobesedno prenesli v igralnico. V dar smo dobili bučo velikanko, katero smo občutili s prav vsemi čutili: gledali smo jo, jo tipali, vohali, celo poslušali. 

Največje veselje pa je bilo, ko je zadišalo po naši bučni juhi. Juho smo za kosilo tudi pojedli. Naslednji dan pa smo skuhali še bučni kompot.


“Zdravje v vrtcu” je program, ki ga vodi Nacionalni inštitut za javno zdravje. V vrtcu smo se letos odločili, da se v program tudi sami aktivno vključimo.

Pri programu skušamo slediti dvema ciljema:

  • oblikovanju vrtčevskega okolja kot skupnosti, ki je zavezana skrbi za dobro počutje in zdravje ter utrjevanju pozitivnega odnosa do zdravja,
  • delovanju v smeri zmanjševanja nastanka bolezni in poškodb.

Program je usmerjen v vse skupine v vrtcu, otrokom, staršem in strokovnim delavcem vrtca. Letošnja rdeča nit programa je “S HRANO ŠIRIMO OBZORJA”.

Otrokom bomo preko celega leta poskušali na zanimiv in jasen način povedati, kako pomembna je zdrava prehrana. Skozi različne aktivnost se bomo seznanjali z raznolikimi živili. To pomeni, da bomo spoznavali različne oblike jedi, priprave jedi, higieno in bonton ob jedi, spoznavali hrano preko praznikov in običajev, veliko pa bomo tudi likovno ustvarjali.

Več o programu si lahko preberete na spletni strani:

http://www.nijz.si/zdravje-v-vrtcu

 

(Skupno 234 obiskov, današnjih obiskov 1)