DEJAVNOSTI 2023/2024

OKTOBER – MESEC ŠOLSKIH KNJIŽNIC

Prvosolci-v-knjizniciOktobra je bilo v knjižnici živahneje kot sicer, saj smo obeležili mednarodni mesec šolskih knjižnic.

Letošnja tematika je imela zanimiv naslov: “Šolska knjižnica: moj srečni kraj, kjer ustvarjalnosti in domišljiji ni meja”. Ta slogan nas je spodbudil k prijetnemu počutju med knjigami in k spodbujanju ustvarjalnosti in domišljiji.

Zagotovo so se ob prvem obisku knjižnice lepo imeli prvošolci, ki so prisluhnili pravljici ter se seznanili s knjižničnim redom. Tudi letos so v knjižnici prejeli v dar slikanico, Društvo Bralna značka Slovenije in Javna agencija za knjigo RS sta namreč s pomočjo podpornikov (podjetje HOFER, SVIZ Slovenije) vse prvošolce v Sloveniji obdarila s knjigo Ptica selivka avtorja Marka Kravosa in ilustratorke Erike Cunje.

Dogajanje v knjižnici smo popestrili z različnimi dejavnostmi, učenci so reševali knjižno uganko, prisluhnili zgodbicam, preizkusili so se lahko v oblikovanju podlog za miške in ustvarjanju letakov, s katerimi so vabili v knjižnico, k nacionalni izmenjavi knjižnih kazalk pa smo povabili učence, ki obiskujejo likovno snovanje.

Praznovanje je priložnost, da spodbudimo učence k branju in vzpostavitvi pozitivnega odnosa do knjig in knjižnic.

Simona Funtek


MEDNARODNI DAN PISMENOSTI

20230908_095741Ob mednarodnem dnevu pismenosti, 8. septembra, ko se začne tudi Nacionalni mesec skupnega branja, so bili vsi učenci eno šolsko uro na zmenku s knjigo. Starejši učenci so brali mlajšim, učenci 2. triade pa so si za sovrstnika pri branju izbrali svojega sošolca.

Ob prevladi digitalne tehnologije zanimanje za branje pri mladih upada, zato jim ga želimo približati tudi s skupnim branjem. Dobra tehnika branja in bralne navade učencem olajšanje vsakodnevno življenje. V knjigah se skriva veliko znanja pa tudi čudovite zgodbe, le odkriti jih treba in se z  njimi na krilih domišljije podati na čudovito potovanje. Upam, da je čim več učencev ob skupnem branju začutilo lepoto in koristi le-tega.

Simona Funtek

(Skupno 179 obiskov, današnjih obiskov 1)