PREHRANA

Spoštovani starši!

Šolsko prehrano lahko odjavite vsak dan do 8. ure zjutraj na telefonsko številko 03 5844 001 ali preko elektronske pošte na: os-luce@guest.arnes.si.

Cene šolske prehrane

 


ŠOLSKA SHEMA

Šolska shema je ukrep skupne kmetijske politike EU v sektorju sadja in zelenjave ter mleka in mlečnih izdelkov. Namen tega ukrepa je ustaviti trend zmanjševanja porabe sadja in zelenjave ter mleka in mlečnih izdelkov in hkrati omejiti naraščanje pojava prekomerne telesne teže in debelosti pri otrocih. Slednja namreč povečuje tveganje za nastanek številnih bolezni sodobnega časa (sladkorna bolezen tipa 2, srčno-žilne bolezni, rak, osteoporoza, itd).  shema sadja

Evropska komisija je po obsežni študiji ugotovila, da je ŠSH eden od ukrepov, ki bi lahko dolgoročno pripomogel k izboljšanju trenutnega stanja. V ta namen je Evropska unija Državam članicam namenila določeno finančno pomoč za brezplačno razdeljevanje sadja in zelenjave ter mleka in mlečnih izdelkov učencem.

Naša šola v njem sodeluje že več let. V šolskem letu 2018/19 smo začeli tudi z razdeljevanjem mleka in mlečnih izdelkov brez dodanega sladkorja (navadni jogurt).  Sadje, zelenjava in mleko ter mlečni izdelki predstavljajo dodano vrednost k prehrani otrok in ne nadomeščajo sadja in zelenjave ter mleka, ki je že redno na jedilniku. Za učence je obrok zastonj. Stroške nabave šoli po vloženem zahtevku in ob izkazanih zahtevanih dokazilih povrne Agencije za kmetijske trge in razvoj podeželja. Po odločbi v letošnjem letu šoli za nabavo sadja in zelenjave pripada 6 €, za mleko in mlečne izdelke 4 € na učenca.

V okviru projekta SŠS so učenci 6. razreda pripravili plakate, ki so na panojih ob vhodu v šolo. Učinkovitost ukrepa spremlja Nacionalni inštitut za javno zdravje z anketiranjem učencev 4., 6. in 8. razreda na začetku in ob zaključku šolskega leta.

Več informacij najdete na spletni strani: http://www.shemasolskegasadja.si/

Koordinatorica na šoli je Katarina Verbuč.

(Skupno 667 obiskov, današnjih obiskov 1)