VRTEC SOLČAVA – MEDVEDKI

OBISK GASILCEV IN REŠEVALNEGA VOZILA
Ker je oktober mesec požarne varnosti, so nas v četrtek, 24. 10. 2019, obiskali gasilci in reševalci zgornje savinjske reševalne postaje. Gasilci so nam predstavili gasilska vozila in njihovo najpomembnejšo opremo. Prikazali so nam, kako pogasijo požar. Poslušali smo zvok sirene. Reševalec nam je pobližje pokazal reševalno vozilo in opremo v njem. Na koncu so se otroci lahko sprehodili skozi reševalno vozilo in nad tem so bili zelo navdušeni. Dan je minil prijetno, ob kar nekaj novih spoznanjih.


V torek, 15. 10. 2019 smo imeli v našem vrtcu praznovanje jeseni v povezavi s projektom  Simbioza giba. Zato smo na ta dan v vrtec povabili tako starše kot stare starše otrok, pridružilo pa se nam je tudi nekaj šolskih otrok in nekaj zunanjih otrok, ki vrtca še ne obiskujejo.

Najprej smo se vsi skupaj odpravili na krajši sprehod skozi gozd, potem pa je sledilo družabno srečanje na vrtčevskem igrišču, kjer smo se vsi skupaj okrepčali z dobrotami z jesenske tržnice.


PIKIN DAN V VRTCU SOLČAVA

V torek, 10. 9. 2019, se je v našem vrtcu odvijal Pikin dan. Našemili smo se v Pika Nogavičke in gusarje. Rajali smo ob Pikini glasbi ter barvali Pikine pobarvanke. Poštar nam je prinesel pismo Pika Nogavičke, v katerem nam je sporočila, da nas v okolici vrtca čaka skriti zaklad. Preko različnih namigov in nalog, nam je skriti zaklad uspelo najti. Zelo smo uživali in se imeli lepo.


V letošnjem šolskem letu smo se tudi »starejša« skupina vrtca Solčava vključili v program »Zdravje v vrtcu«. Skozi celo leto smo izvajali aktivnosti, ki so pripomogle h krepitvi zdravja. Poleg vsakodnevnih jutranjih gibalnih minutk, sklopu sprostitvenih vaj, bivanju in gibanju na prostem smo se veliko pogovarjali o zdravju, iskali informacije v knjigah, revijah, brali pravljice in ustvarjali.  Izdelali smo prehrambeno piramido, spoznali smo različne vrste sadja in zelenjave, jo tipali, vonjali, okušali. Pripravili smo si sadne napitke (smoothie), sadno solato in zelenjavno malico. Imeli smo na obisku čebelarja, kateri nam je predstavil delo čebelarja, čebelo,  čebelarsko opremo, medene izdelke.  Za Tradicionalni slovenski zajtrk smo imeli  hrano domačih lokalnih proizvajalcev. V zimskih dneh smo imeli čajanko si skuhali zeliščni čaj in spekli domače piškote. Pogovarjali smo se kako pomembna je higiena. Na obisku smo imeli zobno sestro, ki nam je pokazala pravilno umivanje zob. Ogledali pa smo si tudi kratke izobraževalno- lutkovne filme po programu Nacionalnega inštituta za javno zdravje in sicer: Zdravi zobki, Čiste roke za zdrave otroke in Ostal bom zdrav.


V jesenskih mesecih (september – oktober) smo skupaj z Piko raziskovali svoj domači kraj. Obiskali smo Center Rinka  si ogledali multivizijo Solčavskega in imeli voden ogled stalne razstave.

Ob tednu kulturne dediščine smo prebrali zgodbo Lintver v Jezeri ali zgodba solčavskega zmaja in se naučili ples Ob bistrem potoku je mlin.

Praznovanje jeseni smo združili z projektom Simbioza giba. Poleg staršev, starih staršev je letos k nam v goste prišla tudi “Tetka Jesen”. Po gibalnih igrah smo se skupaj okrepčali na jesenski tržnici.

Na obisku smo imeli zobno sestro. Pokazala nam je pravilno čiščenje zob in prebrala pravljico o zobni vili.

Bili smo glasni navijači dobrodelnega teka Kanala A “Mali koraki za velik cilj”.

V mesecu požarne varnosti so nam gasilci pokazali del svoje opreme in njihovo  delo in nam s tem polepšali dan.

Blaženka Bezovnik

(Skupno 197 obiskov, današnjih obiskov 1)