VRTEC SOLČAVA – MEDVEDKI


Letni delovni načrt – skupina MEDVEDKI

KONČNO . . . 
smo se vrnili v vrtec in se zopet privadili na našo vsakodnevno rutino.
– praznovali rojstne dneve otrok,
– brali pravljice
– razvrščali oblačila,
– risali in nadaljevali vzorce na zimskih oblačilih, rezali, pretikali,
– spoznali veliko novih socialnih iger,
– spoznavali like, razvrščali po barvi, obliki,
– veliko časa preživljali zunaj,
– pogovarjali smo se o Francetu Prešernu,
– poslušali pravljico Kako je zima bila pregnana, izdelali pustne maske iz odpadnega materiala, pustovali in peli pustne pesmi.


MAŠKARADA V SOLČAVSKEM VRTCU

V torek, 25. 2. 2020 je v našem vrtcu potekalo že tradicionalno pustovanje. Kot vsak dan smo se zjutraj zbrali v vrtcu, tokrat v nekoliko drugačnih preoblekah. Najprej smo se okrepčali s slastnimi krofi. Nato je sledilo urejanje mask. Po malici smo se v pustni povorki podali skozi Solčavo. Pridružilo se nam je tudi nekaj šem, ki niso v vrtcu. Ko smo se vrnili v vrtec je sledilo še pustno rajanje (ples) v maskah. Imeli smo se lepo.

VESELI DECEMBER V VRTCU SOLČAVA

Veseli december v vrtcu Solčava je tudi letos potekal v znamenju priprav na božično novoletne praznike. Najprej smo izdelovali skledice iz das mase ter “filcali ” prtičke. Te izdelke smo ponudili na prazničnem bazarju v Lučah. Sami smo izdelali okraske, s katerimi smo okrasili novoletno jelko.Potrudili smo se pri izdelavi novoletnih voščilnic. Obiskala sta nas tako Miklavž kot tudi Božiček in nas bogato obdarila. Veliko smo se zabavali in plesali ob praznično okrašeni smrečici. Preden smo se odpravili na zaslužene počitnice, smo imeli še slavnostno kosilo, za katerega smo še posebej okrasili mizo in pripravili praznične pogrinjke.  Veseli december je minil v sproščenem, prazničnem vzdušju.


OBISK GASILCEV IN REŠEVALNEGA VOZILA
Ker je oktober mesec požarne varnosti, so nas v četrtek, 24. 10. 2019, obiskali gasilci in reševalci zgornje savinjske reševalne postaje. Gasilci so nam predstavili gasilska vozila in njihovo najpomembnejšo opremo. Prikazali so nam, kako pogasijo požar. Poslušali smo zvok sirene. Reševalec nam je pobližje pokazal reševalno vozilo in opremo v njem. Na koncu so se otroci lahko sprehodili skozi reševalno vozilo in nad tem so bili zelo navdušeni. Dan je minil prijetno, ob kar nekaj novih spoznanjih.


V torek, 15. 10. 2019 smo imeli v našem vrtcu praznovanje jeseni v povezavi s projektom  Simbioza giba. Zato smo na ta dan v vrtec povabili tako starše kot stare starše otrok, pridružilo pa se nam je tudi nekaj šolskih otrok in nekaj zunanjih otrok, ki vrtca še ne obiskujejo.

Najprej smo se vsi skupaj odpravili na krajši sprehod skozi gozd, potem pa je sledilo družabno srečanje na vrtčevskem igrišču, kjer smo se vsi skupaj okrepčali z dobrotami z jesenske tržnice.


PIKIN DAN V VRTCU SOLČAVA

V torek, 10. 9. 2019, se je v našem vrtcu odvijal Pikin dan. Našemili smo se v Pika Nogavičke in gusarje. Rajali smo ob Pikini glasbi ter barvali Pikine pobarvanke. Poštar nam je prinesel pismo Pika Nogavičke, v katerem nam je sporočila, da nas v okolici vrtca čaka skriti zaklad. Preko različnih namigov in nalog, nam je skriti zaklad uspelo najti. Zelo smo uživali in se imeli lepo.


V letošnjem šolskem letu smo se tudi »starejša« skupina vrtca Solčava vključili v program »Zdravje v vrtcu«. Skozi celo leto smo izvajali aktivnosti, ki so pripomogle h krepitvi zdravja. Poleg vsakodnevnih jutranjih gibalnih minutk, sklopu sprostitvenih vaj, bivanju in gibanju na prostem smo se veliko pogovarjali o zdravju, iskali informacije v knjigah, revijah, brali pravljice in ustvarjali.  Izdelali smo prehrambeno piramido, spoznali smo različne vrste sadja in zelenjave, jo tipali, vonjali, okušali. Pripravili smo si sadne napitke (smoothie), sadno solato in zelenjavno malico. Imeli smo na obisku čebelarja, kateri nam je predstavil delo čebelarja, čebelo,  čebelarsko opremo, medene izdelke.  Za Tradicionalni slovenski zajtrk smo imeli  hrano domačih lokalnih proizvajalcev. V zimskih dneh smo imeli čajanko si skuhali zeliščni čaj in spekli domače piškote. Pogovarjali smo se kako pomembna je higiena. Na obisku smo imeli zobno sestro, ki nam je pokazala pravilno umivanje zob. Ogledali pa smo si tudi kratke izobraževalno- lutkovne filme po programu Nacionalnega inštituta za javno zdravje in sicer: Zdravi zobki, Čiste roke za zdrave otroke in Ostal bom zdrav.

(Skupno 1.084 obiskov, današnjih obiskov 1)