DOGAJANJE V VRTCU 2020

PROJEKT:  PO POTI OD MLINA DO KAŠT

V času od 26. septembra do 10. oktobra je potekal teden kulturne dediščine v okviru evropske kulturne dediščine. Po vsej Sloveniji so se odvijali najrazličnejši dogodki. Letošnja tema je bila Spoznaj! Varuj? Ohrani.
Tudi letošnje leto se je naš vrtec vključil v projekt in se pridružil učencem osnovne šole. Projekt smo poimenovali Po poti od mlina do kašt.
Otroci so prisluhnili pravljici Anje Štefan z naslovom Melje, melje mlinček. Nekatere dejavnosti so se je navezovalo prav na to pravljico.
V skupini Bibe so imeli čarobno škatlo in s čutili spoznali žito, moko. Mleli so žito v mlinčku, žito presipali, izdelali ropotuljice. S prstki so likovno ustvarjali v moko in žitu ter gnetli slano testo. Ogledali so si mlinček pri Ivanovi žagi in zaplesali ob pesmi Ob bistrem potoku je mlin.

V skupini Polžki so izdelali petelinčka in mlinček ter oblikovali iz slanega testa petelinčkove dobrote. Ogledali pa so si tudi mlinček pri Ivanovi žagi.

V skupini Ježki so se igrali stare rajalne in gibalne igre Žakle šivam, Rihterje bit, Rdeče češnje rada jem. Se učili deklamacijo o kruhku, ples Ob bistrem potoku je mlin, poslušali glasbeno pravljico J. Bitenca Polžja svatba, zavijali polžka in potičko. Otroci so imeli voden ogled z Ano Kaker ogledali so si Etno vasico na Prodih. Pri Ivanovi žagi so si ogledali mlinček ter zbirko starih predmetov pri Ivanovem »štiblcu«. Nekaj starih predmetov pa so imeli tudi v igralnici in se ob njih pogovarjali. Likovno so ustvarjali z ogljem, ter izdelali hišice v katere so lepili slike starih predmetov.

V skupini Zajčki so se igrali stare rajalne in gibalne igre Slepe miši, Ali je kaj trden most?, Osliček kdo te jaha?. Odpeljali so se do Podvolovljeka, kjer so si ogledali Žagerski mlin in domačijo. Risali so z ogljem mlin, izdelovali mlinčke, se učili plesa Ob bistrem potoku je mlin, si ogledovali slike in jih primerjali nekoč- danes. Otroci so imeli tudi voden ogled  Etno vasice na Prodih z Ano Kaker.

V skupini Medvedki – Solčava so se igrali stare rajalne in gibalne igre, opazovali so stare predmete in se ob njih pogovarjali. Se naučili plesa Ob bistrem potoku je mlin in Peričice. Z ogljem so risali stare predmete ter izdelovali mlinčke.
Projekt se je zaključil z postavitvijo razstave v garderobah vrtca.

Projekt se je zaključil z postavitvijo razstave v garderobah vrtca.

(Skupno 222 obiskov, današnjih obiskov 1)
Ta vnos je bil objavljen v DOGODKI, VRTEC. Zaznamek za trajno povezavo.