DOGAJANJE V VRTCU

PROJEKT: Dediščina gre v šole in vrtc

»Dober tek – dobrote lučkih in solčavskih babic«

20211004_092317Tudi letos smo se vse skupine vrtca pridružile učencem osnovne šole in sodelovale pri projektu, ki poteka v okviru evropske kulturne dediščine in je potekal od 24. september do 9. oktober 2021. Tema letošnjega tedna kulture je bila »Dober tek!«, projekt pa smo poimenovali Dobrote lučkih in solčavskih babic.

V skupini Zajčki smo si ogledali stare predmete, jih tipali, poimenovali, prepoznavali med narečjem in knjižnim govorjenim jezikom. Igrali smo se spomin na temo predmetov v črni kuhinji. Iz slanega testa smo izdelali žlinkrofe. Naredili in skuhali pa smo tudi prave žlinkrofe s sladkim skutinim nadevom. Narezali pa jabolka na kocke in si skuhali še jabolčni kompot.

V skupini Zajčki smo si ogledali stare predmete, jih tipali, poimenovali, prepoznavali med narečjem in knjižnim govorjenim jezikom. Igrali smo se spomin na temo predmetov v črni kuhinji. Iz slanega testa smo izdelali žlinkrofe. Naredili in skuhali pa smo tudi prave žlinkrofe s sladkim skutinim nadevom. Narezali pa jabolka na kocke in si skuhali še jabolčni kompot.

V skupini Ježki so si ogledali stare »kastrole«, otroci so jih opazovali, rokovali in z njimi kuhali. Poimenovali so jih z narečnimi besedami (pinoca – zajemalka, štesel – kuhalnica, skleda – posoda, piskr – lonec …). Na to temo so preko fotografij spoznavali stare jedi (masunek, obrnjenik, kislo mleko, žlinfrofi, šnite, jabčni fižol, kisla repa, krompirjev zos …). V skupini so si pripravili jabolčni fižol. Otroci so luščili fižol in rezali jabolka, nato pa so to skuhali in pojedli.

V skupini Polžki so se v tem času pogovarjali o življenju nekoč, predvsem o tem, kaj so tiste čase jedli, kje so kuhali, kakšno posodo so uporabljali. V igralnici so si ogledali in potipali staro posodo iz tistih časov.  Preko slik so si ogledali črno kuhinjo. Da pa je bilo bolj zanimiva  smo odšli na ogled  prave črne kuhinje v eno izmed hišic v Etno vasi na Prodeh. V »Polžji hišici« nam je za malico pomočnica Karmen skuhala solčavski »masunek« naslednji dan pa so povabili na obisk go. Otovo Jožico ki jim je za malico pripravila pravi lučki »obrnenek«. Skupaj so izdelali tudi slikovni recept za le-tega.

V skupini Bibe so si ogledali slike starih stvari in so jih poimenovali. Podrobneje so si ogledali slamnico, jo tipali, jo opisali, povedali za kaj se uporablja…

V skupini Muce (Solčava) so se v tednu kulturne dediščine posvetili stari kuhinji; jedem, posodam, ker pa je bilo to  ravno v tednu otroka so se naučili tudi nekaj starih iger. S starimi posodami so se veliko igrali in kuhali dobre otroške specialitete. Vzgojiteljica Minka pa jih pogostila s čisto pravimi slastnimi šnitami.

Solčavski otroci so se odpravili do kmetije Ramšak. Z lepo dobrodošlico jih je pričakala gospa Natalija in predstavila njihovo kmetijo. Pokazala jim je čarobni  stroj, kamor je vlila toplo mleko, iz ene luknjice je priteklo posneto mleko, iz druge pa smetana iz katere pridelajo maslo. Pokazala jim je tudi kako izdelajo skuto in sir, ogledali pa so si dva stara pripomočka za izdelavo masla in sira – pinja. Pogostila jih je z domačimi piškoti in solčavsko specialiteto »Putrtohi«. Otroci so bili zelo navdušen nad kmetijo, za konec pa jim je gospa pripravila prav poseben zaklad – recept za putrtohe, da ga bodo otroci svojim staršem predali  in jih mogoče tudi sami poskusili izdelati.

V Lučah pa smo vse skupine obiskale Etno vasico na Prodih. Ogledali smo si  hiško s čisto pravo črno kuhinjo, hiško s krušno pečjo, hiško z mlinom in kapelico.

Vse skupine smo na  temo črne kuhinje še likovno ustvarjali z ogljem.

Projekt se je zaključil s postavitvijo starih predmetov, risb in fotografij v hodnikih vrtca.

Albina Moličnik

(Skupno 372 obiskov, današnjih obiskov 1)
Ta vnos je bil objavljen v DOGODKI, PROJEKTI, VRTEC z značkami . Zaznamek za trajno povezavo.