PROJEKT: Dediščina gre v šole in vrtce

»LJUBEZEN NA VASI«

20221007_100423Vse skupine vrtca (Luče in Solčava) smo tudi letos sodelovale pri Dnevih evropske kulturne dediščine – s sloganom (Vz)trajnostna dediščina, s podnaslovom naše šole in vrtca »Ljubezen na vasi«.
Ker se zavedamo, da je kulturna dediščina del nas, smo otrokom na zanimiv in sproščen način predstavile, kako nam kulturna dediščina pomaga razumeti preteklost in ustvariti boljšo prihodnost.

V skupini Muce v Solčavi so se odločili, da si v vrtcu pripravijo “ohcet”. Pogovarjali so se o poroki in njenih značilnostih, kaj to sploh pomeni, si ogledali slike in jih razvrstili na plakat »poroka nekoč in danes«. Ogledali so si krajši posnetek poroke, da so si otroci lažje predstavljali poročni dan. Oblekli so se v svate, ženinu in nevesti pa so pripravili “špalir”, kjer sta se sprehodila v pravi poročni obleki. Ko sta dahnila usodni »da«, sta si podala prstane in zaigrala je glasba. V skupino so povabili muzikanta, ki jim je zaigral nekaj značilnih skladb za “ohcet”. Plesali so z metlo, “pujštr tanc”, plesni tunel. Pripravili smo razstavo z ženinom in nevesto, zapisali pa so tudi tako imenovane Lučke “zdravičke”.

V najmlajši skupini Bibe so si ogledali kratek video o poroki danes, ob slikah so spoznavali poroko nekoč. Preoblačili so se v oblačila, ki so jih nosili nekoč. Osredotočili so se predvsem na glasbo in ples ob poroki. Preizkusili so se v igranju na ljudske inštrumente, kot so harmonika, kitara in flavta ter razna improvizirana glasbila. Izdelali so si preproste naprsne šopke iz krep papirja. Plesali so plese v krogu.

Skupine Polžki, Ježki in Zajčki smo si ogledali prireditev, ki so jo pripravili učenci višjih razredov OŠ. Prireditev je potekala pred Juvanovo hišo. Otroci so prikazali običaj »ohcet« z podoknico in šrango nekoč. Prireditev je bila odlična motivacija za raziskovanje in pogovor o tej temi.

V skupini Polžki so preko slik, starih predmetov, kateri so bili značilni za »ohcet« imeli veliko možnosti za pogovor. Ustvarjali so likovno, izdelali so okvirčke za stare slike, poročni šopek in »pušlc« za obleko. Plesali so »pojštr tanc«, se »klobukali« in se igrali »rihterje točt«. Odšli smo tudi na ogled naše farne cerkve, katere zavetnik je sv. Lovrenc. V hodniku vrtca pa so pripravili tudi razstavo.

V skupini Ježki smo si ogledovali stare poročne fotografije in se pogovarjali o značilnostih, imenovali kdo vse je na »ohceti« (ženin, nevesta, družice in družci, godci, svatje), opazovali razlike med črno-belimi in barvnimi fotografijami, izdelovali smo naprsne nageljne iz krep papirja. Uživali smo ob plesih, ki včasih niso manjkali na nobeni »ohceti«: Pojštr tanc, Klobučkanje, Ajzerji – cvajerji…

V skupini Zajčki so si ogledovali stare poročne fotografije, izdelovali so šopke iz krep papirja in lepljenje le tega na stiroporasto kroglo, izdelali so poročni šopek in fotografirali »ženina in nevesto«.

Skupaj z ostalimi skupinami vrtca pa smo pripravili prav tako prireditev z naslovom »Ljubezen na vasi« pri Etno hiškah na Prodah. Med nas smo povabili muzikanta Juvanoga Jaka, kateri nam je igral na harmoniko.

V garderobi pa smo pripravili še razstavo na temo ljubezni na vasi…

Albina Funtek

(Skupno 162 obiskov, današnjih obiskov 1)
Ta vnos je bil objavljen v DOGODKI, PROJEKTI, VRTEC z značkami . Zaznamek za trajno povezavo.