DELAVNICA ZNAKOVNEGA JEZIKA

IMG_20221012_103448»Znakovni jezik je komunikativno sredstvo gluhih oseb in njihovo edino sredstvo sporazumevanja, ki temelji na uporabi rok, mimike obraza, oči, ustnic in gibanju telesa. Vsakemu besednemu oziroma govornemu jeziku odgovarja en znakovni, ki je neodvisen od govornega in se razvija znotraj skupnosti gluhonemih oseb.«

(Vir: Wikipedija)

V okviru evropskega dneva jezikov (26. september) smo v goste povabili gospo Loreto Palčnik iz mobilne enote Zavoda za gluhe in naglušne Ljubljana, ki je v kratkih delavnicah vsem učencem na šoli predstavila znakovni jezik. Na zanimiv način smo se seznanili z življenjem gluhih in naglušnih oseb in se poskušali vživeti v njihov svet, naučili pa smo se tudi nekaj kretenj.

Med drugim smo zvedeli, da je slovenski znakovni jezik eden izmed jezikov, ki so zapisani v ustavi Republike Slovenije in da je slovenski znakovni jezik drugačen od nemškega ali italijanskega.

Za vse, ki vas slovenski znakovni jezik še posebej zanima, priporočam uporabo slovarja znakovnega jezika, ki je na tej povezavi.

Simona Funtek

(Skupno 145 obiskov, današnjih obiskov 1)
Ta vnos je bil objavljen v DOGODKI, NOVICE, ŠOLA. Zaznamek za trajno povezavo.