EDUORAM

Brezžično izobraževalno omrežje EDUROAM

Osnovna šola Blaža Arniča Luče nudi zaposlenim in učencem možnost brezplačnega dostopa do brezžičnega računalniškega omrežja EDUROAM. Tako dodeljeni dostop ni namenjen komercialni uporabi. EDUROAM je del šolskega omrežja, ki je povezano v omrežje Arnes in evropski sistem, zato zanj veljajo enaka pravila kot za dostop do omrežja Arnes (http://www.arnes.si/dostop).

1. Kaj je Eduroam?
Storitev Eduroam omogoča  učencem in zaposlenim varen in preprost dostop do zaščitenega brezžičnega (WLAN) omrežja na naši šoli in gostovanje v omrežjih drugih institucij, vključenih v sistem Eduroam.
V omrežje Eduroam so vključene izobraževalne in raziskovalne ustanove (fakultete, inštituti, osnovne in srednje šole) v Sloveniji (http://www.eduroam.si) in tujini (http://www.eduroam.org).

Omrežje je zasnovano tako, da lahko učenci in zaposleni dostopajo transparentno in brezplačno v katerikoli zgoraj navedeni ustanovi (doma in v tujini), in to z istim uporabniškim imenom in geslom kot v “domačem” omrežju Eduroa. Pri tem je tako sami ustanovi kot gostujočem uporabniku zagotovljena kar največja varnost, saj je onemogočeno prisluškovanje in lažno predstavljanje.

 2. Tehnične zahteve za dostop
V brezžično omrežje z imenom (SSID) eduroam se je mogoče povezati s prenosnim računalnikom, dlančnikom, telefonom; skratka z napravo, na kateri operacijski sistem in brezžični vmesnik podpira standard 802.11a/g/n ter varnostni protokol WPA1/2-Podjetniško (WPA1/2-Enterprise) in prijavni standard 802.1x z EAP-TTLS + PAP (enkripcija podatkov AES).

 3. Navodila za priklop
Podrobna navodila za namestitev najdete na naslovu www.eduroam.si.
Od 1.11.2013 pa si lahko pomagate tudi z prednastavljenimi programi za namestitev brezžičnega omrežja na vaši napravi – eduroamCAT ali preprosteje poskenirajte QR kodo:

Poleg tega je za brezžični dostop potrebno še veljavno uporabniško ime in geslo v matični ustanovi – Osnovna šola Blaža Arniča Luče. Učenci podajo zahtevek za uporabniško ime in geslo v začetku šolskega leta razredniku.

 4. Pomoč in kontaktna oseba
Kontaktna oseba je Alenka Kos, tel: (03) 5844 001 ali alenka.kos01@gmail.com. Za prikaz članka je potrebno omogočiti piškotke.

Več o EDUORAM

(Skupno 200 obiskov, današnjih obiskov 1)