DEJAVNOSTI 2021/2022

September 2021

Na DAN ZLATIH KNJIG (petek, 17. 9. 2021) so šolsko knjižnico prvič obiskali prvošolci. Društvo Bralna značka Slovenije in Javna agencija za knjigo RS je s pomočjo podpornikov (podjetje HOFER, SVIZ Slovenije) tudi letos vse prvošolce po Sloveniji obdarila s knjigo. Prejeli so slikanico PONIKALNICE pisatelja Miroslava Košute in ilustratorke Suzi Bricelj ter tako slovesno obeležili začetek bralne sezone.  Prvošolci so se ob tej priložnosti prvič seznanili s pravili obnašanja v šolski knjižnici, naučili so se, kako si izposodimo in vrnemo knjigo ter se pocrkljali ob branju pravljice. Upam, da bodo vedno tako vedoželjni vstopali v šolsko knjižnico in v knjigah odkrili čarobnost in svet znanja.
Knjižničarka Simona Funtek


BEREMO SKUPAJ

V petek, 10. 9. 2021, smo obeležili mednarodni dan pismenosti (8. september) in začetek projekta Nacionalni mesec skupnega branja (8. september–10. oktober). 7. učno uro so se prav vsi učenci na naši šoli podali na bralno potovanje. Devetošolci so brali prvošolcem, osmošolci drugošolcem, sedmošolci tretješolcem, učenci 4., 5. in 6. razreda pa so brali v parih. Druženje ob skupnem branju je potekalo zunaj in je bilo tudi zaradi lepega sončnega vremena pravo doživetje, ki ga želimo še kdaj ponoviti.
4. Nacionalni mesec skupnega branja pod geslom BEREMO SKUPAJ spodbuja medgeneracijsko branje, zato k branju še posebej vabi starše, stare starše, medgeneracijske skupine. V ta namen je letos zaživela tudi spletna stran Družinska pismenost (https://druzina.pismen.si/), ki je namenjena tako staršem, ki bi se radi naučili, kako otrokom približati pismenost, kot tudi strokovnjakom, ki bi radi pomagali staršem uvajati več pismenosti v družinsko življenje.

Tudi na naši šoli bo za dvig bralne kulture potekalo več aktivnosti, o katerih bomo še poročali.

Knjižničarka: Simona Funtek


OTVORITEV BRALNE SEZONE Z BOŠTJANOM GORENCEM – PIŽAMO

Pesnik, pisatelj, prevajalec, komik, igralec …  –  vse to in še več je Boštjan Gorenc – Pižama. Gostili smo ga v torek, 7. septembra 2021, na otvoritvi Bralne značke. Na zabaven način je predstavil svoja literarna dela in navdušil s svojo domišljijo in energijo. Na nevsiljiv način je učencem približal branje in jih povabil, naj v čim večjem številu berejo za Bralno značko.

Učenci si lahko v šolski knjižnici izposodijo njegova literarna dela: Si že kdaj pokusil luno, Kaj se skriva v bradi, Šnofijeva druščina in sLOLvenski klasiki 1. Seveda pa na mlade bralce v knjižnici čakajo tudi Gorenčevi prevodi, ki so med najbolj branimi knjigami: Kapitan Gatnik, Pasji mož, Čudo, Krive so zvezde.

Boštjan Gorenc – Pižama nam je vsekakor popestril začetek šolskega leta, za domišljijsko potovanje v knjižni svet pa bo poskrbel vsak sam. Upam, da čim pogosteje.

Lepo povabljeni v šolsko knjižnico!

Knjižničarka: Simona Funtek


September 2020

PRVOŠOLCI NA OBISKU V KNJIŽNICI

V petek, 25. 9. 2020, so šolsko knjižnico prvič obiskali prvošolci. Kot povabilo k branju so prejeli slikanico Smejalnik in cvililna zavora pisatelja Slavka Preglja, ki jim jo je podarilo Društvo Bralna značka Slovenije (s pomočjo JAK RS in sponzorjev – Hofer, SVIZ Slovenija). S knjižničarko so se pogovarjali o primernem obnašanju v knjižnici in se naučili pravil izposoje in vračanja knjižničnega gradiva.

Želim, da bi vedno s takim navdušenjem prihajali v šolsko knjižnico in s pomočjo knjig osvajali znanje ter bogatili domišljijo.

Knjižničarka Simona Funtek

 

MESEČNA KNJIŽNA UGANKA

Tudi v tem šolskem letu ste učenci prisrčno vabljeni k reševanju knjižnih ugank. Vsak mesec vas v knjižnici čakajo nova nagradna vprašanja, ki od vas zahtevajo iskanje knjižničnega gradiva, brskanje po informacijah in povezovanje z aktualnimi dogodki (prazniki, obletnice avtorjev, posebni dnevi …).      Pridite v knjižnico in sodelujte!

BEREMO SKUPAJ 

V že tradicionalnem nacionalnem mesecu skupnega branja, ki je potekal od 8. septembra do 13. oktobra 2019, smo izvedli več aktivnosti.

  • CELA ŠOLA BERE    

8. 9. 2019 na mednarodni dan pismenosti smo 1. šolsko uro brali prav vsi. Kot vsako leto, smo tudi tokrat ugotovili, da smo ob branju uživali in da je taka malo drugačna ura dobrodošla.

  • PRVOŠOLCI PRVIČ V KNJIŽNICI

17. septembra 2019, na dan zlatih knjig, so šolsko knjižnico prvič obiskali učenci 1. razreda. Tudi letos je Javna agencija za knjigo RS ob podpori sponzorjev (Hofer, SVIZ Slovenije) vsakemu prvošolcu podarila slikanico. Letošnje darilo je slikanica Škrat Kuzma dobi nagrado pisateljice Svetlane Makarovič in ilustratorja Tomaža Lavriča.
Z obiskom prvošolcev v knjižnici smo slavnostno obeležili začetek bralne sezone.

  • BEREMO V RAZLIČNIH JEZIKIH – ZAČETEK PROJEKTA BEREMO MLAJŠIM

Ob mednarodnem dnevu jezikov (26. septembra 2019) je knjižničarka na Podružnici v Solčavi v goste povabila babico dveh učencev, gospo Ute Logar, ki jo je pred mnogimi leti ljubezen pripeljala iz Nemčije v Slovenijo. Učencem je prebrala zgodbico v nemškem jeziku in se z njimi pogovarjala o odraščanju in obiskovanju šole v Nemčiji. Učenci so ji zastavili cel kup vprašanj in v njeni družbi zelo uživali.
Na matični šoli pa so učenke 8. razreda, ki obiskujejo knjižničarski krožek, otvorile vsakoletno branje mlajšim v šolski knjižnici. V treh zaporednih dneh so najmlajše razveselile z branjem pravljic v angleškem, nemškem in slovenskem jeziku.

  • DEVETOŠOLEC BERE PRVOŠOLCU

V zadnjem tednu projekta Beremo skupaj so devetošolci postali bralni vzorniki. Izkoristili so čudovit dan in prvošolce popeljali v naravo. Z njimi so se pogovarjali o tem, kdo in kdaj  jim bere zgodbice, ali znajo že sami brati in podobno. Prebirali so jim slikanice in se ob druženju s prvošolci tudi sami prijetno zabavali.

[Galerija ni najdena]

OKTOBER – MEDNARODNI MESEC ŠOLSKIH KNJIŽNIC

Projekt Mednarodni mesec šolskih knjižnic, ki ga v Sloveniji koordinira Sekcija za šolske knjižnice pri Zvezi bibliotekarskih društev Slovenije, želi poudariti pomembno delo šolskih knjižnic in izpostaviti njihov pomen pri pridobivanju in povezovanju znanja, omogočanju empatije, razvijanju domišljije, treningu socialnih veščin otrok, učencev in dijakov ter vzpostaviti pozitiven odnos do knjižnic in branja.

Letos poteka pod geslom Predstavljajmo si …  

Učence smo povabili, da razmišljajo o povezavi med knjigami, branjem, šolskimi knjižnicami in domišljijo. Zlasti smo želeli, da podajo čim več svojih predlogov o tem, kakšna naj bi bila knjižnica prihodnosti, kaj si v njej želijo, na kakšen način bi jih večkrat privabila …

V mesecu oktobru je tako naša šolska knjižnica praznovala in kot se za praznovanje spodobi, precej oživela. Učenci so jo še posebej radi obiskali zaradi knjižnih ugank, ki so bile tokrat malo drugačne. Vsak učenec je namreč iz skrinjice izvlekel drugačno vprašanje. Če je na vprašanje pravilno odgovoril, je iz druge skrinjice izvlekel nagrado (knjižna kazalka, rokovnik, urnik, kartica Beremo skupaj, zvezek, bonbon …). Vprašanja so se nanašala na iskanje gradiva v knjižnici, saj smo v mesecu septembru knjižnico nekoliko preuredili.

Učence pa so razveselili tudi udobni mehki sedeži, ki niso le polepšali knjižnice, ampak upamo, da bodo dolgoročno kakšnega učenca več privabili v knjižnico.

(Skupno 495 obiskov, današnjih obiskov 1)