DEJAVNOSTI 2020/2021

September 2020

PRVOŠOLCI NA OBISKU V KNJIŽNICI

V petek, 25. 9. 2020, so šolsko knjižnico prvič obiskali prvošolci. Kot povabilo k branju so prejeli slikanico Smejalnik in cvililna zavora pisatelja Slavka Preglja, ki jim jo je podarilo Društvo Bralna značka Slovenije (s pomočjo JAK RS in sponzorjev – Hofer, SVIZ Slovenija). S knjižničarko so se pogovarjali o primernem obnašanju v knjižnici in se naučili pravil izposoje in vračanja knjižničnega gradiva.

Želim, da bi vedno s takim navdušenjem prihajali v šolsko knjižnico in s pomočjo knjig osvajali znanje ter bogatili domišljijo.

Knjižničarka Simona Funtek

MESEČNA KNJIŽNA UGANKA

Tudi v tem šolskem letu ste učenci prisrčno vabljeni k reševanju knjižnih ugank. Vsak mesec vas v knjižnici čakajo nova nagradna vprašanja, ki od vas zahtevajo iskanje knjižničnega gradiva, brskanje po informacijah in povezovanje z aktualnimi dogodki (prazniki, obletnice avtorjev, posebni dnevi …).      Pridite v knjižnico in sodelujte!

BEREMO SKUPAJ 

V že tradicionalnem nacionalnem mesecu skupnega branja, ki je potekal od 8. septembra do 13. oktobra 2019, smo izvedli več aktivnosti.

  • CELA ŠOLA BERE    

8. 9. 2019 na mednarodni dan pismenosti smo 1. šolsko uro brali prav vsi. Kot vsako leto, smo tudi tokrat ugotovili, da smo ob branju uživali in da je taka malo drugačna ura dobrodošla.

  • PRVOŠOLCI PRVIČ V KNJIŽNICI

17. septembra 2019, na dan zlatih knjig, so šolsko knjižnico prvič obiskali učenci 1. razreda. Tudi letos je Javna agencija za knjigo RS ob podpori sponzorjev (Hofer, SVIZ Slovenije) vsakemu prvošolcu podarila slikanico. Letošnje darilo je slikanica Škrat Kuzma dobi nagrado pisateljice Svetlane Makarovič in ilustratorja Tomaža Lavriča.
Z obiskom prvošolcev v knjižnici smo slavnostno obeležili začetek bralne sezone.

  • BEREMO V RAZLIČNIH JEZIKIH – ZAČETEK PROJEKTA BEREMO MLAJŠIM

Ob mednarodnem dnevu jezikov (26. septembra 2019) je knjižničarka na Podružnici v Solčavi v goste povabila babico dveh učencev, gospo Ute Logar, ki jo je pred mnogimi leti ljubezen pripeljala iz Nemčije v Slovenijo. Učencem je prebrala zgodbico v nemškem jeziku in se z njimi pogovarjala o odraščanju in obiskovanju šole v Nemčiji. Učenci so ji zastavili cel kup vprašanj in v njeni družbi zelo uživali.
Na matični šoli pa so učenke 8. razreda, ki obiskujejo knjižničarski krožek, otvorile vsakoletno branje mlajšim v šolski knjižnici. V treh zaporednih dneh so najmlajše razveselile z branjem pravljic v angleškem, nemškem in slovenskem jeziku.

  • DEVETOŠOLEC BERE PRVOŠOLCU

V zadnjem tednu projekta Beremo skupaj so devetošolci postali bralni vzorniki. Izkoristili so čudovit dan in prvošolce popeljali v naravo. Z njimi so se pogovarjali o tem, kdo in kdaj  jim bere zgodbice, ali znajo že sami brati in podobno. Prebirali so jim slikanice in se ob druženju s prvošolci tudi sami prijetno zabavali.

OKTOBER – MEDNARODNI MESEC ŠOLSKIH KNJIŽNIC

Projekt Mednarodni mesec šolskih knjižnic, ki ga v Sloveniji koordinira Sekcija za šolske knjižnice pri Zvezi bibliotekarskih društev Slovenije, želi poudariti pomembno delo šolskih knjižnic in izpostaviti njihov pomen pri pridobivanju in povezovanju znanja, omogočanju empatije, razvijanju domišljije, treningu socialnih veščin otrok, učencev in dijakov ter vzpostaviti pozitiven odnos do knjižnic in branja.

Letos poteka pod geslom Predstavljajmo si …  

Učence smo povabili, da razmišljajo o povezavi med knjigami, branjem, šolskimi knjižnicami in domišljijo. Zlasti smo želeli, da podajo čim več svojih predlogov o tem, kakšna naj bi bila knjižnica prihodnosti, kaj si v njej želijo, na kakšen način bi jih večkrat privabila …

V mesecu oktobru je tako naša šolska knjižnica praznovala in kot se za praznovanje spodobi, precej oživela. Učenci so jo še posebej radi obiskali zaradi knjižnih ugank, ki so bile tokrat malo drugačne. Vsak učenec je namreč iz skrinjice izvlekel drugačno vprašanje. Če je na vprašanje pravilno odgovoril, je iz druge skrinjice izvlekel nagrado (knjižna kazalka, rokovnik, urnik, kartica Beremo skupaj, zvezek, bonbon …). Vprašanja so se nanašala na iskanje gradiva v knjižnici, saj smo v mesecu septembru knjižnico nekoliko preuredili.

Učence pa so razveselili tudi udobni mehki sedeži, ki niso le polepšali knjižnice, ampak upamo, da bodo dolgoročno kakšnega učenca več privabili v knjižnico.

(Skupno 350 obiskov, današnjih obiskov 8)