DOGODKI 2021/2022

TEKMOVANJE IZ ZNANJA FIZIKE

V šolskem letu 2021/2022 se je tekmovanja za Stefanovo priznanje udeležilo 13 tekmovalcev iz osmega in devetega razreda. Tekmovanje je bilo 2. februarja 2022 na Osnovni šoli Blaža Arniča Luče. V osmem razredu so tekmovali naslednji učenci: Tinkara Čopič, Jurij Gliha, Meta Preprotnik, Jernej Robnik Cerar, Špela Pečovnik, Jaka Kosmač, Jure Logar, Vid Strmčnik in Elizabeta Šumet.
V devetem razredu so tekmovali naslednji učenci: Tilen Žagar,  Ajda Kopušar,  Gašper Robnik in Matevž Šumet.
Zaradi spremenjenega kriterija za podelitev priznanj, sta priznanje ČMRLJ osvojila Tinkara Čopič in Tilen Žagar. Na regijsko tekmovanje, ki je bilo 14. 4. 2022, na OŠ Hudinja, se je uvrstila Tinkara Čopič. Za osvojitev bronastega priznanja sta ji zmanjkali dve točki. Kljub temu sem zadovoljna z doseženim rezultatom, saj so bile naloge zelo težke, kar dokazuje dejstvo, da nihče od tekmovalcev ni dosegel vseh možnih točk.

Mentorica: Alenka Kos

TILNU ZLATO

Devetošolec Tilen Žagar se je v sredo, 23. 3. 2022, udeležil državnega tekmovanja iz nemškega jezika, ki je tudi letos zaradi protikoronskih ukrepov potekalo spletno. Na tekmovanju je moral pokazati natančno poznavanje vsebine knjige Mein Sommer mit Mucks, široko znanje slovnice, besedišča in komunikacijskih vzorcev, napisati pa je moral tudi daljši spis.

Tilnu je vse to izvrstno uspelo, zato je osvojil ZLATO PRIZNANJE.

Čestitamo!                                                                                       Mentorica: Simona Funtek

ARNIČEV POHOD

V soboto, 19. 3. je bil po dveh letih premora zopet organiziran Arničev pohod na Raduho, tokrat že 30. po vrsti. Kot se za šolo, ki prav tako nosi Arničevo ime spodobi, smo se ga udeležili tudi mladi planinci iz Luč in Solčave. Tokrat se ga je udeležilo 23 mladih planincev ob spremstvu mentoric in članov društva. S kombiji smo se odpeljali do kmetije Radušnik, od tam pa nas je čakala uro in pol dolga pot do Koče na Loki. Tam smo se okrepčali s čajem in borovničevim zavitkom ter malico iz nahrbtnika, kasneje pa uživali še v zimskih radostih. Pot nazaj je bila malo daljša, saj smo prehodili celotno pot do Luč, kjer so rahlo utrujene planince že čakali starši. Hvala članom društva in oskrbnikoma za spremstvo in okrepčilo na koči ter seveda mladim planincem za ponovno številčno udeležbo.

TEDEN PISANJA Z ROKO

V okviru projekta Teden pisanja z roko, ki ga je v obdobju od 17. do 21. januarja organiziralo Društvo Radi pišemo z roko, smo tudi na naši šoli izvedli nekaj aktivnosti.

Pri razredni uri, v varstvu ali podaljšanem bivanju smo učencem predstavili pomen pisanja z roko, in sicer:
– da je pisanje z roko  izvirna človekova aktivnost in pomembna spretnost, saj nihče na svetu ne piše enako;
– da spretnosti razvijamo z vajo;
– da se informacija, ki jo napišemo z roko, v spominu zadrži dlje časa;
– da raziskave kažejo, da naši možgani bolje delujejo pri pisanju z roko kot pri pisanju z računalnikom;
– da se nam pri pisanju z roko utrne več idej, ohranjamo pa tudi dolgotrajnejšo pozornost ter s tem prispevamo k ohranjanju finih motoričnih spretnosti, ki so potrebne za večstranski razvoj osebnosti – učenci, ki pišejo z roko, pišejo spise hitreje, imajo večjo vztrajnost, več idej in dolgotrajnejšo pozornost.
Na predmetni stopnji so učenci pisali pisma staršem ali starim staršem in jih tudi odposlali. Nekateri so bili tudi bolj ustvarjalni in so okrasili kakšno črko ter se preizkusili v različnih pisavah, igrali so se tudi igro – čigava je pisava. Pri pisanju so bili natančni in pozorni na lepopis.
Petošolci so napisali in poslali razglednice prijateljem na OŠ Mozirje, sami pa so nestrpno pričakovali razglednice iz Mozirja in ob prejemu le-teh so bili zelo veseli.
Urice, s katerimi smo obeležili ta teden, so bile prijetne in ustvarjalne. Verjamem pa tudi, da so prispela pisma marsikomu ogrela srce in polepšala dan.

Karmen Oset

TEKMOVANJE IZ GEOGRAFIJE

V letošnjem šolskem letu so učenci OŠ Blaža Arniča Luče prvič sodelovali na tekmovanju iz geografije. Tema tekmovanja je bila “Gore Slovenije in sveta”. Šolskega tekmovanja se je udeležilo 11 učencev iz 8. razreda. Bronasto priznanje iz geografije so osvojile Elizabeta Šumet, Ana Končnar in Sara Preprotnik. Čestitke!
Mentorica: Hana Orešnik

CANKARJEVO TEKMOVANJE

9. novembra 2021 je potekalo šolsko Cankarjevo tekmovanje za učence od 4. do 9. razreda. Treba je bilo prebrati v ta namen razpisano knjigo in na tekmovanju napisati razlagalni spis.

Najboljši učenci iz posameznih razredov so prejeli bronasta priznanja, in sicer: Živa Funtek, Laura Krivec, Klara Kočnar, Laura Špeh, Aleks Robnik in Matic Robnik iz 4. razreda, Lovrenc Žagar, Timotej Resnik, Tina Knap, Tajda Podbregar in Urška Preprotnik iz 5. razreda, Anika Čopič, Jerca Lipnik, Manca Robnik in Vita Funtek iz 6. razreda, Tamara Podbrežnik, Eva Lokan, Martin Resnik in Neža Suhodolnik iz 7. razreda, Meta Preprotnik, Tinkara Čopič in Ana Kočnar iz 8. razreda, Alja Dešman, Ajda Kopušar in Tia Voler iz 9. razreda.

Najboljši učenki iz 8. in 9. razreda, Meta Preprotnik in Alja Dešman, sta se uvrstili še na višjo raven tekmovanja, obe sta se na regijskem tekmovanju, ki je potekalo  9. 12. 2021, odlično odrezali in prejeli srebrni Cankarjevi priznanji.

Čestitamo!

                                                                        Mentorici: Simona Funtek in Karmen Oset

TEKMOVANJE IZ LOGIKE

Septembra je na šoli potekalo šolsko tekmovanje iz logike. Učenci Tinkara Atelšek iz 7. razreda ter Jernej Robnik in Meta Preprotnik iz 8. razreda so se uvrstili na regijsko tekmovanje, ki je potekalo v Mozirju. Najboljši iz regije so se uvrstili na državno tekmovanje. Iz naše šole se je na državno tekmovanje uvrstila Meta Preprotnik. Osvojila je srebrno priznanje. Čestitam vsem tekmovalcem na vseh nivojih, posebej pa seveda Meti, saj ji je do zlatega priznanja zmanjkalo majhne pol točke.

Branka Anželak

OBISK VZORČNEGA MESTA IN CENTRA NOORDUNG

S sedmošolci smo obiskali novodobno Vzorčno mesto (Pattern City) v Velenju.
Vzorčno mesto Velenje spodbuja radovednost in mladim prek interaktivnih orodij približa sodobno znanost. Učenci so postali pravi inovatorji in preurejali hišne prostore. Bili so aktivni pri adaptaciji kopalnice, hodnikov in terase ter ob tem spoznavali poklicna znanja. Polagali so ploščice, belili stene in ograje, lepili tapete, polagali elektro instalacijo ter bili ob tem izredno ustvarjalni in zabavni.
Največje navdušenje med učenci je povzročila nora virtualna izkušnja Job avatar in VR očala, ko so se učenci postavili v vlogo različnih poklicev – bolničar negovalec, tapetnik, strojni tehnik ter manager-operater robotov v proizvodnji.

Pot nas je vodila naprej v Vitanje, kjer smo se potepali po vesolju. Najprej smo si vodeno ogledali razstavo, nato pa smo preko interaktivne aplikacije Vesolje 360 s pomočjo animacij in multimedijske tehnologije spoznavali vesolje.
V Luče smo se vrnili malce utrujeni, a navdušeni in polni novih izkušenj in znanj.
>>>slike so v galeriji<<<

Karmen Oset

PLANINSKO TABORJENJE NA RAVNAH

Od 18. do 20. avgusta se je 13 mladih planincev v spremstvu mentoric odpravilo na kratko taborjenje na planino Ravne. Tokrat smo s seboj prinesli šotore in si postavili pravi mini planinski tabor. Prijazna pastirja na planini, Stanko in Saša, sta poskrbela, da nismo bili lačni in da je bilo šotorjenje, kljub hladnim nočem, kar se da udobno. V času taborjenja smo se podali na planino Polšak in na Veliki vrh, kurili smo taborni ogenj in si v žerjavici spekli sendviče, izvedli smo orientacijski pohod in obnovili nekatere vsebine planinske šole, nikakor pa nismo pozabili tudi na družabni del (Skriti prijatelj, Ravne imajo talent, petje ob tabornem ognju, družabne igre). Ob odhodu smo se vsi strinjali, da smo preživeli nepozabno dogodivščino, ki jo bo zagotovo še kdaj vredno ponoviti.

Nekaj utrinkov pa se skriva v >>>galeriji<<<

TEKMOVANJE IZ ANGLEŠKEGA JEZIKA ZA 9. RAZRED

Iz devetega razreda so na šolskem tekmovanju sodelovali 3 učenci – Karin Gradišnik, Nace Robnik in Petra Zamernik. Karin Gradišnik je osvojila bronasto priznanje in zadostno število točk za sodelovanje na državnem tekmovanju. Za državno raven je morala prebrati knjigo ameriškega avtorja Johna Greena – ‘Turtles All The Way Down’. Tekmovanje je bilo spletno in vse naloge so bile zasnovane na tem literarnem delu. Karin se je zelo trudila, vsebino knjige je poznala v podrobnostih in osvojila srebrno priznanje. Iskrene čestitke vsem tekmovalcem, ki ste se tudi v teh drugačnih časih potrudili in sodelovali na tekmovanjih. Še posebej pa čestitamo Karin za osvojeno srebrno priznanje!

PROJEKT RASTEM S KNJIGO

Sedmošolci so v okviru nacionalnega projekta spodbujanja bralne kulture  »Rastem s knjigo«, ki ga pripravlja Javna agencija za knjigo RS v sodelovanju s splošnimi knjižnicami, 20. 5. 2021  obiskali Knjižnico Mozirje. Cilj tega projekta je omogočiti sedmošolcem, da na zanimiv način spoznajo, kaj vse ponuja splošna knjižnica, in da postanejo njeni samostojni uporabniki. Po predstavitvi splošne knjižnice in vzajemnega kataloga COBISS ter njegove uporabnosti so bili deležni tudi predstavitve muzejske zbirke Mozirje in Mozirjani, kjer so z zanimanjem z g. Matijem zavrteli čas nazaj in si ogledali predmete iz življenja naših prednikov. Vsak sedmošolec je dobil  v last knjigo Kako dolg je čas, avtorja Mateta Dolenca.

Karmen Oset

DRŽAVNO TEKMOVANJE IZ LOGIKE

24.3.2021 je potekalo državno tekmovanje iz logike. Udeležili so se ga Meta Preprotnik, Tinkara Čopič in Jernej Robnik, vsi iz 7. razreda, in Iza Moličnik iz 9. razreda. Vsem čestitam za uvrstitev na državno tekmovanje in dobro reševanje nalog. Meta Preprotnik  pa je  dosegla srebrno priznanje, zato zanjo veljajo še posebne čestitke.
Mentorica: Branka Anželak

Kljub trenutni situaciji je JSKD – izpostava Mozirje – v sodelovanju z osnovnimi šolami izpeljal že 17. srečanje mladih literarnih ustvarjalcev v Zgornji Savinjski dolini. Učenci so s svojo kreativnostjo pisanja umetnostne besede, domišljijo in poznavanjem književnih junakov spisali šest proznih besedil. Z njimi so se predstavili Zoja Prepadnik, Anea Mercedes Krivec, Nika Moličnik, Tinkara Čopič, Ana Kočnar in Jan Klemenšek.
To leto je besedila prebirala urednica, avtorica in pripovedovalka Irena Cerar, ki je bila nad prebranim navdušena in ni mogla skriti, kako težko ji je bilo izbrati najboljše.  Na Ta veseli dan kulture, ko se vsako leto udeleženci običajno srečamo na eni izmed šol, je preko videa razkrila in utemeljila, katera besedila so jo najbolj prepričala.
Osrednjo nagrado je prejel Jan Klemenšek za odličen preplet resničnega in domišljijskega sveta z duhovitim vložkom aktualnih dogodkov. Ocenjevalka se je odločila, da podeli tudi častni omembi za deli, ki sta jo prepričali s prepričljivimi opisi kraja ter oseb in preprostimi zapleti, ki bralca ob branju ves čas puščajo radovednega in ga ženejo k nadaljnjemu branju. Častni omembi sta bili deležni šestošolki  Zoja Prepadnik in Anea Mercedes Krivec.
Vsem učencem čestitam in jim želim, da še naprej ohranjajo voljo in energijo za besedno ustvarjanje.
Karmen Oset

PIKINE USTVARJALNE DELAVNICE V 2. RAZREDU

Učenci 2. razreda so imeli v torek, 22. 9. 2020 Pikine ustvarjalne delavnice. Zaradi prepovedi združevanja so delavnice potekale v 2. razredu. Učenci so v delavnicah izdelovali lutko na kuhalnici – Pika na kuhalnici, barvali pobarvanke, krasili Pikinega konja, se naučili Pikine pesmi, na Prodeh iskali zaklad. Pika je učencem poslala kar dve pismi, v paketu je vsakemu poslala tudi Fickove bolhe in učence poklicala po telefonu. Zaradi prehlada in vročine se druženja ni mogla udeležiti. Pikine delavnice so lepo uspele in učenci so bili zelo zadovoljni z opravljenim delom.

Saša Vrabič

JESENSKI POHOD V ROBANOV KOT

Na prelep sončen dan smo se učenci 1. in 2. razreda iz Luč ter učenci 1. triade odpravili na športni dan v Robanov kot. Do turistične kmetije Vršnik-Govc smo se peljali z avtobusom in kombijema, nato pa smo se s strumnimi koraki podali do Robanovega kota. Ves čas nas je spremljala dobra volja in prelepo vreme. Med pohodom smo imeli tudi postanek, da smo se lahko okrepčali in malo odpočili. Na cilju smo imeli malico iz nahrbtnikov J . Vsi smo se strinjali, da živimo v prelepem kraju s čudovito naravo. Športni dan smo končali z nasmehom na obrazu in z okusnim kosilom v šoli.

Saša Vrabič

NARAVOSLOVNI DAN SEDMOŠOLCEV
V torek, 22.9.,  smo se učenci 7. r odpravili na naravoslovni dan v Potočko zijalko. Dan smo zanimivo začeli že, ko smo se z avtobusom pripeljali na turistično kmetijo Roger, od koder smo začeli naš pohod. Še posebej nam je v spominu ostal pujs, ki je varoval hišo namesto psa. Do cilja smo hodili približno eno uro. Med potjo smo poskrbeli, da nas ni srečal kakšen medved, saj smo s pogovorom glasno naznanjali, kje se nahajamo. Ko smo prišli na vrh, smo brez pomislekov odvihrali v jamo. Iskali smo kosti in si podrobno ogledali jamo.Iz jame smo prišli umazani, kot prvi raziskovalci. Žal je bilo naše avnture že skoraj konec. Pred odhodom v dolino smo se okrepčali, izvedeli še nekaj o jamskem mleku ( po naše cvetači) in krenili nazaj. Naravoslovni dan  smo zaključili v šoli. Vsi smo bili zadovoljni in tudi malo utrujeni. (sedmošolci)

ŠPORTNI DAN
Lepega jesenskega dne smo se učenci 4. in 5. razreda iz Luč in Solčave polni zagona odpravili na naš prvi pohod v tem šolskem letu. Naš športni dan se je pričel na planini Vodole. Ko smo se podali proti planini Javorje, se nam je pogled odpiral na okoliške z rušjem porasle vrhove. Planina Javorje je razgledna planina, kjer so se nam odpočile oči in nas je prijazna pastirica pogostila z domačimi piškoti. Pot smo nadaljevali proti koči na Loki pod Raduho. Tu je bila naša končna postaja in zaslužena malica. Po enournem počitku smo se zadovoljni odpravili nazaj na Vodole, kjer nas je že pričakoval naš voznik avtobusa. Preživeli smo lep jesenki dan. (Nataša Čopič)

DOGODKI 2020/2021

POLETNI PLANINSKI TABOR NA KOČI NA LOKI

Mladi planinci so v času poletnih počitnic, od 17. do 19. avgusta, preživeli čudovit 3-dnevni planinski tabor na Koči na Loki. Tabora se je udeležilo 28 mladih planincev iz Luč in Solčave v spremstvu mentoric. V ponedeljek zjutraj smo se z avtobusom in kombijem peljali do Kosmačevih Rastk, nato pa smo pot nadaljevali peš. Po dobri uri hoje smo prispeli na Cirkovnico, kjer smo si privoščili malico in daljši počitek. Pred nami je bila še ena ura hoje in prispeli smo do Koče na Loki. Sledila je malica, počitek, namestitev v sobe in izpolnitev dnevnikov. Po spoznavni igri in razdelitvi skritih prijateljev smo imeli kosilo. Po kosilu smo se j smo pripravili dve jedi – obrnenik in žgance, kateri smo pojedli s kislim mlekom. Za sladico smo dobili okusne skutine štruklje. Mladi planinci so se preizkusili še v molzenju krave, nato pa smo se zahvalili Berti in odšli nazaj do koče. Sledila je ponovitev teorije o pripravi na turo, po okusni večerji pa še krajši zabavni večer in spanje. Naslednji dan smo zgodaj vstali, si pripravili nahrbtnike, zajtrkovali in se odpravili proti Raduhi. Po dveh urah hoje smo osvojili vrh Raduhe. Sledila je zaslužena malica, nato pa je vodnik Bojan Germelj krstil vse, ki so bili prvič na Raduhi. Na koči nas je čakalo kosilo, nato pa smo imeli planinsko šolo: osnove orientacije, vozle, nevarnosti v gorah in prvo pomoč. Zakurili smo si ogenj in si spekli hrenovke, ob ognju pa smo tudi zapeli. Imeli smo zabavni večer Loka ima talent. Naslednji dan smo imeli jutranjo telovadbo, zajtrk, nato pa je sledilo pakiranje in pospravljanje sobe. Pred odhodom smo razrili skrite prijatelje, se poslovili od oskrbnikov ter se peš odpravili do Luč.   >>>slike so v galeriji<<<

Špela Kumer, mentorica planinskega krožka

TEKMOVANJE IZ ANGLEŠKEGA JEZIKA ZA 9. RAZRED

 Iz devetega razreda je na šolskem tekmovanju sodelovalo 10 učencev. Bronasta priznanja so osvojili Maša Strmčnik, Živa Češnovar, Vid Ošep, Tom Zamernik, Pija Funtek, Rene Kokovnik in Anja Pančur. Maša, Živa, Vid in Tom so dosegli zadostno število točk za območno raven tekmovanja. Prebrati so morali knjigo ameriškega avtorja Johna Greena: Turtles all the way down. V pripravo na višjo raven tekmovanja smo vložili veliko truda in Maša Strmčnik in Vid Ošep sta prejela srebrni priznanji. Tomu je zmanjkala ena točka; prav tako je Vidu zmanjkala ena točka za sodelovanje na državnem tekmovanju.

Za veliko znanja in osvojena priznanja čestitamo vsem tekmovalcem!

Simona Moličnik,
mentorica tekmovanja

HOTELI ZA ŽUŽELKE

V torek, 2.6., smo imeli šesti razred tehniški dan. Dobili smo izziv, da malo razvadimo žuželke in jih naredimo hotel. Ob tem smo uživali tudi mi, saj je to bil zadnji dan karantene in smo se delu lahko povsem posvetili. Za izdelavo smo uporabili različne naravne materiale, kot so: les, kamenje, sekanci, seno,…in tudi nekaj odpadnega materiala. Izdelovanje ni bilo težko, saj smo vsi uživali. Sonce ne sveti le na nas, ampak tudi na žuželke. Kako nam je uspelo, pa presodite sami.
Šestošolci

TEHNIŠKI DAN 6.RAZRED

Šestošolci smo v petek, 10.4., dan preživeli malo drugače. Imeli smo tehniški dan – Prazniki in običaji. Vsak je po svojih najboljših močeh pomagal pri pripravi na veliko noč. Barvali smo pirhe, pripravljali velikonočno dekoracijo, pekli potico in si pospravili sobe. Bilo je zabavno in malo drugače, kot ponavadi. Kaj  smo ustvarili si lahko ogledate na fotografijah.

FILCANJE 7. RAZRED

V sredo, 19.2.2020 smo imeli sedmošolci tehniški dan na temo filcanje. Vsak si je izdelal filcano milo in si sešil copate. Bili smo zelo ustvarjalni in izdelke ponosno odnesli domov. Pri tem sta nas spremljali  razredničarka Simona Moličnik in učiteljica Nika Petek.

POKLICI PRIHODNOSTI

V četrtek, 13. 2. 2020, je društvo NOVUS na šoli izvedlo delavnice na temo Poklici prihodnosti. Udeležilo se jih je 10 naših učencev, ki se pripravljajo na medobčinski otroški parlament, letos na temo “Moja poklicna prihodnost”.

NARIŠI OBLEKO

Z učenkami 7. razreda, ki obiskujejo predmet Likovno snovanje I, smo se odzvale povabilu na prireditev ob natečaju “NARIŠI OBLEKO” na katerem so sodelovale. Dijakinje Srednje šole za storitvene dejavnosti in logistiko so pripravile modno revijo – predstavile so zanimive kose oblačil. Razglasili so finalistke natečaja, ki so prejele za nagrado trendi nahrbtnike in zmagovalko, kateri bodo sešili obleko – njeno kreacijo.Učenka Kristina Zamernik se je s svojo kreacijo uvrstila med finalistke – čestitamo! Ogledali smo si še razstavljene modne skice, kjer so učenke našle tudi svoje.

Nika Petek


DELAVNICE ZA NADARJENE UČENCE

V četrtek, 16. januarja 2020, so na OŠ Luče potekale 11. Ustvarjalne delavnice za nadarjene učence Zg. Savinjske doline. Učenci so lahko izbirali med šestimi zanimivimi delavnicami: GEOGRAF OBIŠČE LUČE, KAJ NEKI SE SKRIVA V MENI, GORNIŠKA VAS LUČE, PEVSKA DELAVNICA, PLESNI COCTAIL in JAZ ROBOT.  Na delavnicah je sodelovalo 76 učencev od 5. do 9. razreda, kjer so ustvarjali, raziskovali in na drugačen način odkrivali nove in zanimive stvari ter tako preživeli malo drugačno popoldne. Tokrat smo se družili v popoldanskem času, ob koncu pa je vsaka delavnica pripravila kratko predstavitev, na katero so bili vabljeni tudi starši.  >>>slike so v galeriji<<<


BESEDIČICA

V torek, 3. 12. 2019, se je v Galeriji Mozirje odvijalo že 16. srečanje mladih literatov Zgornje Savinjske doline,  ki ga vsako leto prireja Javni sklad RS za kulturne dejavnosti – območna izpostava Mozirje v sodelovanju z osnovnimi šolami. Svojo kreativnost pisanja umetnostne besede so učenci naše šole izrazili v obliki proznih besedil, predvsem duhovitih in domišljijskih zgodb ter pravljic.

Tokratna gostja in strokovna spremljevalka literarnega natečaja je bila mladinska pisateljica, kritičarka in urednica Gaja Kos, ki je prebrala vsa dela, ob koncu prireditve pa v krajšem intervjuju podala in utemeljila oceno besedil, ki so še posebej izstopala.   

Našo šolo so s prispevki zastopali Tinkara Čopič, Jurij Gliha, Ana Kočnar, Neža Slapnik in Ajda Kopušar. Za ustvarjalno delo je bila po oceni strokovne ocenjevalke nagrajena Ana Kočnar. Učenci so bili nad sodelovanjem in izvedbo srečanja zelo navdušeni.

Karmen Oset

PROTEUSOVA PRIZNANJA

Na tekmovanju iz biologije za bronasta proteusova priznanja so tekmovali učenci osmih in devetih razredov. Tema letošnjega tekmovanja je bila človeška ribica in jamski ekosistemi. Bronasta priznanja so osvojili : Tom Zamernik, Meta Suhodolnik, Pija Funtek, Nika Rudnik, Tina Zamernik iz devetega razreda in Karin Gradišnik, Iza Moličnik, Lana Robnik, Adam Robnik iz osmega razreda. Osem se jih je uvrstilo na državno tekmovanje, ki je bilo 29.11. v Trbovljah. Bili smo zelo uspešni in osvojili tri srebrna priznanja, in sicer Tom Zamernik, Meta Suhodolnik ter Adam Logar. Čestitamo vsem tekmovalcem.

Majda Nerat

ŠOLSKO TEKMOVANJE ZA CANKARJEVO PRIZNANJE 2019/20

Osrednja tema letošnjega tekmovanja za Cankarjevo priznanje je bila Jaz, ti, mi vsi, njegovo tematsko jedro pa povzema verz Anje Štefan: Le pogumno, le za mano – gre za prikaz posameznika v svetu, njegovega odraščanja oz. dozorevanja kot svojevrstne pustolovščine.
Učenci od 4. do 9. razreda (teh je bilo 62) so svoje znanje in razmišljanje pokazali s pisanjem spisa na določeno temo in bili pri tem bolj ali manj uspešni ter ustvarjalni. Najboljši med njimi so prejeli bronasta Cankarjeva priznanja, in to so:

  • razred: Manca Robnik, Eva Brdar, Anika Čopič, Jerca Lipnik
  • razred: Eva Lokan, Anamarija Kladnik, Tamara Podbrežnik, Nika Moličnik, Neža Suhodolnik, Anea Mercedes Krivec
  • 6. razred: Tinkara Čopič, Ana Kočnar, Neža Slapnik, Meta Preprotnik
  • 7. razred: Ajda Kopušar, Sara Robnik
  • 8. razred: Karin Gradišnik, Miha Gliha, Lana Robnik
  • 9. razred: Pija Funtek

Na območno tekmovanje, ki bo potekalo 9. 1. 2020 na OŠ Frankolovo, sta se uvrstili Karin Gradišnik in Pija Funtek.

Učencem, še posebej dobitnikom priznanj, za dobro ubesedene besede iskreno čestitam in jim želim, da še naprej posegajo po dobri knjigi z ljubeznijo.

Karmen Oset

SPANJE V ŠOLI

Pust in deževen november smo si solčavski učenci 1. in 2. razreda ter učiteljici popestrili s spanjem v šoli. Kako nestrpno smo čakali ta dan! Ob 18. uri smo se opremljeni s spalnimi vrečami, medvedki, odejami in pižamami zbrali v šoli. Najprej smo si pripravili spalni prostor, nato pa smo si nadeli naglavne svetilke in se opravili na nočni sprehod po Solčavi. Med sprehodom smo na okna potrkali nekaterim babicam, dobili en kup dobrot in pomahali vsem, ki so kukali skozi okna. Po sprehodu je sledila samopostrežna večerja, nato pa ustvarjalna delavnica, kjer smo si iz papirja izdelali posodice za kokice. Ker smo že res komaj čakali, da oblečemo večerno toaleto – pižamo, smo hitro skočili v pižame in nato je sledil pižama party. Plesali smo, peli, vriskali in uživali ob svetlikanju disco krogle. Po plesu pa je sledil ogled animiranega filma. Seveda nismo pozabili na obvezno opremo v kinu – na kokice seveda. Nasuli smo si jih v naše posodice in uživali ob gledanju Garfielda. Kljub vsem dogodivščinam in težkimi očmi, nikakor nismo mogli zaspati, zato smo si privoščili še eno pravljico, ki nas je popeljala v svet sanj. Noč je bila mirna, vsi smo se odlično naspali, zjutraj pa smo se zbudili z nasmehom na obrazu, saj je bilo za nami doživetje, ki ga nikoli ne bomo pozabili.
>>>slike so v galeriji<<<

Katja Naraločnik

OUR TRIP TO LONDON

On Friday, 18th October, classes 8 and 9 travelled to London. We were there till 21st October. It was a great trip and we saw a lot of different things there.

FRIDAY: On Friday afternoon, we took the bus to Ljubljana Jože Pučnik Airport. Then we flew to London with students from Beltinci. We arrived at about 9 o’clock in the evening. We drove to our hotel Hilton Garden Inn by bus. After that we unpacked our luggage and went to bed.

SATURDAY: We got up at 7 o’clock and had a traditional English breakfast. Soon after we drove on the underground railway to the centre of London. At first we inspected animals and fossils in Natural History Museum and then we saw Royal Albert Hall. After lunch we took a ride on London Eye and had some free time for shopping in Oxford Street. In the evening some students went to see the musical Mamma Mia. It was almost midnight when it ended.

SUNDAY: On Sunday we got up early in the morning and had breakfast. Then we drove on the London underground to the world’s biggest news and information provider, Thomson Reuters. After that we walked through the underpass to the other side of the river Thames. There we could stand on both hemispheres on Greenwich. We also had some time for lunch. After lunch we made a trip with a ship on the Thames. From there we saw Tower Bridge, Big Ben, London Eye, Westminster Bridge and The Houses of Parliament. We went to Trafalgar Square where we saw Nelson’s Column, some pigeons and four statues of lions. Shortly after we visited Madame Tussauds – a museum with wax models of some famous people. Then we drove by double decker bus to Chinese Quarter. In the evening we saw platform 9 and ¾ where they shot the Harry Potter film. At the end of the day we drove back to our hotel and went to sleep.

MONDAY: On the last day after breakfast, we saw the Buckingham Palace and changing of the guard. After that we drove to the Gatwick Airport and then we flew back to Slovenia.

It was really an unforgettable experience and we hope that we’ll soon do it again.

Pija Lipnik

EKSKURZIJA PO ZGORNJI SAVINJSKI DOLINI

V ponedeljek, 21. 10. 2019,  smo se  učenci 4. in 5. razreda iz Luč in 3., 4. razreda iz Solčave udeležili naravoslovnega dne Moja domača pokrajina in sicer v obliki ekskurzije po Zgornji Savinjski in Zadrečki dolini.
Prvi naš postanek je vključeval ogled RADMIRSKE ZAKLADNICE MAŠNIH PLAŠČEV. Ob samem ogledu nas je z obširnim znanjem in svojim iskrivim humorjem spremljal tamkajšnji župnik.
Naše popotovanje po Savinjski dolini  je nato nadaljevalo do MUZEJA GOZDARSTVA IN LESARSTVA v Nazarje. S tamkajšnjima vodičkama smo dodobra spoznali potek spravila lesa vse od gozda pa po rekah do daljnega Črnega morja.

Po ogledu muzeja smo se odpravili na Veniše, kjer smo iz nahrbtnika vzeli nekaj dobrot, ki so nas okrepčale in pripravile na nadaljnjo pot. Tokrat do Gornjega Grada, kjer smo si ogledali največjo katedralo v Sloveniji in galerijo ŠTEKL. V galeriji smo si lahko pobližje ogledali najrazličnejše predmete naše preteklosti.
Naša prva letošnja ekskurzija je bila tako polna novih spoznaj in nenazadnje je ta dan spremljalo tudi prijetno druženje s sošolci in učiteljicami.

Nataša Čopič

no images were found


SIMBIOZA GIBA 2019 – VSE ŽIVLJENJE SE GIBAMO

Simbioza giba je nacionalni projekt ozaveščanja ter spodbujanja k udeležbi v gibalno-športnih aktivnostih prek medgeneracijskega sodelovanja. Tudi letos smo v tednu od 14. do 21. 10. povezali različne generacije z gibalnimi, rekreativnimi in športnimi aktivnostmi.

V projektu Simbioza giba so sodelovali učenci prve triade ter učenci na podružnici v Solčavi. Njihove babice in dedki so se z veseljem odzvali vabilu ter se jim pridružili na medgeneracijskem druženju. Skupaj se je projekta udeležilo kar 69 babic in dedkov. Topli oktobrski dnevi in čudovite jesenske barve so udeležence kar same vabile na prosto. Tako so učenci iz Luč svoje babice in dedke povabili na Prode, učenci iz Solčave pa so se skupaj z njimi sprehodili do Solčavske tise ter v okolici šole. Babice in dedki so uživali v družbi najmlajših in se z veseljem preizkusili v različnih gibalnih aktivnostih, nekateri so se ob svojih vnukih spomnili tudi na igre iz svojega otroštva. Seveda ob tem ni manjkalo smeha, navijanja in zabave. Glavna zasluga za uspešno izvedbo pa gre seveda učiteljicam, ki so tudi letos pripravile za marsikoga nepozaben oktobrski dan. Nekaj utrinkov si lahko ogledate v galeriji.                                          Maja Brinovšek

no images were found


TEHNIŠKI DAN –5.razred
V okviru tedna otroka in projekta Dediščina gre v šole in letošnje teme: »Rinčke talam, pa nobenmu jih ne dam« smo petošolci izdelovali loke in punčke iz krep papirja na steklenici.
LOK
Za izdelavo loka smo najprej ob robu gozda poiskali ravno prav debele in prožne leskove šibe. Odrezali smo jih na primerno dolžino, ob robu z nožem naredili zareze za vrvico in ob pomoči Jaka in Dušana napeli in privezali tetive. Nato smo se naučili, kako se lok napne in izstreli puščica v tarčo. V razredu smo si naredili tudi tule za puščice.
PUNČKA IZ KREP PAPIRJA NA STEKLENICI
Na steklenico smo najprej naredili obleko, dodali smo še predpasnik in roke. Za glavo smo uporabili jajčno lupino. Nanjo smo narisali oči, usta in nos. Na glavo smo dodali še ruto. Tako okrašene steklenice so včasih podarjali za god.
Spoznali smo, da lahko iz preprostih stvari naredimo domiselne in zanimive igrače in izdelke.


TEHNIŠKI DAN V 4. RAZREDU

Danes smo se dobesedno kopali v perju. Perje levo, perje desno, a na koncu ga je vsaj nekaj pristalo tam kjer bi naj bil. Delali smo namreč punčke iz cunj. Trudili smo se, a je bil to za nas kar konkreten zalogaj. Nas koncu pa smo le uspeli. Takole je izgledal naš dopoldan.


MLADI GASILCI SO TEKMOVALI

V soboto, 21. 9. 2019, je v Logarski dolini potekalo tekmovanje mladine GZ Zgornje Savinjske doline. Na tekmovanju je sodelovalo 22 ekip iz celotne doline. Iz PGD Luče so se tekmovanja udeležile 4 ekipe in dosegle izjemne rezultate: pionirke 1. mesto, pionirji 8. mesto, mladinke 2. mesto in mladinci 1. mesto. Pionirke in pionirji so izvedli vajo z vedrovko, štafeto na 400 m z ovirami in vajo razvrščanja, mladinke in mladinci pa vajo z ovirami, štafeto na 400 m z ovirami in vajo razvrščanja. Mladi gasilci so se pod vodstvom mentorjev na tekmovanje pripravljali mesec dni. Mladim gasilcem in njihovim mentorjem čestitam za njihove rezultate ter jim želim veliko uspeha na regijskem tekmovanju. Slike s tekmovanja si lahko ogledate v >>> galeriji <<<.

Špela Kumer, mentorica krožka Mladi gasilec

PIKA SE PO SOLČAVI POTIKA

Na pikast torek se je Pika, saj jo poznate kajne?  Potikala v Solčavi. Ob pomoči solčavskih Pikic in gusarjev si je okrasila pikasto cesto. Sestavila si je svojo razrezanko in jo pobarvala. Ker je bila že zelo lačna si je okrasila gusarsko bananico. V Farovškem hlevu je prisluhnila svoji zgodbi in jo tudi odigrala. Na igrišču se je preizkusila v Pikinih štafetnih igrah in za nagrado odšla na Pikin pohod skozi gozd. Utrujena od dogodivščin je odšla domov.  PIKA AVLIS          >>>slike so v galeriji<<<

MINI OLIMPIJADA

Letos smo učenci in učitelji 1. triade iz OŠ BA Luče ter 1. in 2. razreda iz POŠ Solčava udeležili MINI OLIMPIJADE v Mozirju. Veseli smo bili, da so nas povabili in, da smo lahko sodelovali na športni prireditvi, s pravo olimpijsko zastavo, himno, zaprisego in s športno navdihnjenimi otrok. V Mozirju nas je pozdravila olimpijka Maja Mihalinec in župan Ivo Suhoveršnik. Po skupinah smo sodelovali na različnih postajah. Skakali smo s hoppy  žogami, obešali perilo, igrali hokej, hodili s hoduljami, skakali z vrečami in se zabavali ob padalu. Veseli smo, da smo lahko sodelovali in se imeli lepo s prijatelji iz doline. Iskrene čestitke organizatorjem MINI OLIMPIJADE – IGRE PRIJATELJSTVA. >>>slike so v galeriji<<<

POTUJOČA RAZSTAVA POKLICEV

Ob začetku šolskega leta so bili šolski hodniki zapolnjeni s potujočo razstavo poklicev Obrtne zbornice Slovenije. Z motom razstave “Grem se učit kar hočem bit” se želi mladim približati tiste poklice, ki jih ne poznajo in se zato ne odločajo za izobraževanje v teh smereh. Razstava je bila dobra spodbuda za učence pri iskanju novih informacij v zvezi z njihovim šolanjem po osnovni šoli.

PIKA

V Pikinem tednu so se učenci in učiteljice 1. ter 2. Razreda OŠ odpravili na Pikin pohod v okolico Luč. Primerno obuti in oblečeni, s hrano in pijačo v nahrbtnikih ter dobro voljo, smo se odpravili na pohod do drevesa »RITKA«, na Juvanovo pustoto, v« MEHKO GOŠO«, po stezicah v gozdu, čez skalce in hlode nazaj na Prode. Učenci so bili pridni in so pokazali, da jim hoja ne dela nobenih težav. Ves čas nas je spremljalo toplo sonce. Bilo je JUHUHU LEPO!!!!

Ob Pikinem tednu je Pika obiskala tudi učence 1. triade OŠ Blaža Arniča Luče.  Pika je obljubila, da bo otroke počastila s svojim obiskom, a se je izgubila, saj je namesto v Luče šla v Loče. Kljub temu so se otroci zelo zabavali. Razmigali so se ob Pikinih športnih igrah, trenirali glasilke ob petju Pikinih pesmi, ustvarjali v Pikinih delavnicah in še in še. Vsi otroci so se posladkali s kokicami in na koncu prejeli Pikine medalje. Bilo je PIKASTIČNO!!!!!


PACUG

V ponedeljek, 26.8. 2019 smo se z avtobusom odpeljali v Pacug.  Vožnja je bila dolga, a prijetna. V avtobusu smo bili veseli, razigrani in polni pričakovanj.  Spremljali so nas učitelji: Rajko Rudnik, Mitja Venišnik in Katja Matijovc. Ko smo prispeli smo najprej poklicali starše, in jim povedali, da smo srečno pripotovali. Nato smo se namestili v sobe. Popoldne smo odšli na plažo. Tam smo se kopali, sončili, igrali in zabavali. Dnevi so bili podobni, razen v sredo. Takrat smo se z ladjo odpeljali v Piran. Tam smo videli razne znamenitosti: Tartinijev trg, cerkev sv. Jurija, pomorski muzej, akvarij,… Hodili smo po ozkih ulicah Pirana , kupovali spominke, naredili smo tudi skupinsko sliko na mestnem trgu. Čas je hitro mineval in že je bil tu petek, čas odhoda domov. Spakirali smo si že večer prej. Tisti dan smo šli še zadnjič pozdravit morje. Domov smo prispeli pozno popoldne. Na postaji so nas pričakali starši. Z navdušenjem smo jim pripovedovali kako je bilo.

Anea Mercedes Krivec

NAJBOLJ VŠEČ MI JE BILO:

  • Druženje s sošolci ob večerih
  • Hiške, dobra hrana, in odbojkarsko igrišče
  • Skakanje v vodo
  • V akvariju
  • Igranje odbojke in košarke
  • Igranje s sončnimi kremami in pripovedovanje smešnic
  • Izlet z ladjico v Piran

KAJ BI SPREMENIL:

  • Da v vodi ne bi bilo klobučnjakov in ježev
  • Da bi ostali še kakšen dan dlje
  • Nič, vse je bilo super
 
(Skupno 3.763 obiskov, današnjih obiskov 1)